Tažení proti kuřákům pokračuje

30. 5. 2013 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis středečního pořadu Impulsy Václava Moravce, jehož hostem byl náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák.


Václav MORAVEC, moderátor:
Hezký dobrý večer vám všem. Tažení proti kuřákům pokračuje. Zákaz kouření v restauracích by uvítalo bezmála 80 procent dospělých Čechů, Moravanů a Slezanů. Kloní se k němu i 41 procent kuřáků a kuřaček. I to vyplývá z průzkumů Fakulty sociálních věd University Karlovy v Praze a společnosti IPSOS. Zákaz kouření v restauracích od začátku příštího roku se snaží prosadit Ministerstvo zdravotnictví. Už v červnu by o něm měla jednat vláda. Tady jsou slova ministra zdravotnictví Leoše Hegera:

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
My se ho budeme snažit prosadit tak, jak ho máme. Dokonce existují krásné velké studie ekonomické, že to těm restauratérů pomohlo. Takže tady není žádné omezení práv vlastníků. Samozřejmě regulace nikdo moc nechce, ale jsou některé, o kterých se prostě nediskutuje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Prozradil před měsícem a půl v rozhovoru pro Rádio Impuls ministr zdravotnictví Leoš Heger. Podle dostupných údajů je Česká republika jedinou zemí evropské sedmadvacítky, kde je možné provozovat čistě kuřácké restaurace. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák. Vítejte v Rádiu Impuls, přeji hezký dobrý večer, pane náměstku.

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dovolte, abych byl v úvodu osobnější. Kdy jste vykouřil svoji první cigaretu?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Já jsem nikdy nevykouřil celou cigaretu. Takže ta otázka by spíš měla znít, kolikrát jsem to zkusil a zkusil jsem to dvakrát za život vždycky asi po jednom nebo dvou šlucích.

Václav MORAVEC, moderátor:
A proč jste nevykouřil nikdy celou cigaretu?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Mně to nechutná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dá se říci, že ta vaše osobní zkušenost se promítá i do zákona, který připravujete a který dokončujete na Ministerstvu zdravotnictví? Protože do konce června máte předložit vládě, říkejme tomu protikuřáckou iniciativu, respektive protikuřácký zákon?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Jistě nelze vyloučit, že to, že jsem nekuřák, se na tu problematiku nějakým způsobem dívá. Ale já k tomu musím přistupovat jako profesionál, to znamená, já jako lékař znám důsledky kouření ať už aktivního nebo pasivního. To samé užívání alkoholu, obecně řekněme škodlivých návykových látek. Z tohoto pohledu já se musím oprostit od nějakých svých osobních pocitů a myšlenek. Já mám nějaké zadání pro svoji práci, to činím, mám pro to, domnívám se, určitou kvalifikaci lékařskou. Máme pro to statistická data. To je to východisko, z čeho vychází ten nový zákon.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybych vám ale namítl, že existuje jiná motivace, jak odtáhnout lidi od cigaret, kterou už dávno mělo Ministerstvo zdravotnictví využít, dejme tomu motivace finanční. Jseš-li kuřák, huntuješ-li si zdraví, budeš platit víc za zdravotní pojištění nebo naopak nebudeš mít bonusy u zdravotních pojišťoven. Proč nejdete touto cestou?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Je to jedna z variant, která je opakovaně na stole řekl bych v posledních 10-15 letech.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale kdybych vám řekl, že se stále nevyužívá, zatímco se tady prosazují zákazy a regulace?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Ano, je to skutečně věc poměrně komplikovaná ji technicky provést. Ta myšlenka je jistě správná a tak jako bonifikujeme v jiných situacích například řidiče, kteří nehavarují, je to analogie, mají levnější pojistku. To samé se nabízí zde. Nicméně technicky prokázat někomu, že kouří a teď stanovte tu hranici. Víte sám, že jsou kuřáci, kteří vykouří pravidelně 20 cigaret denně, jednu krabičku, pak jsou kuřáci příležitostní. Kde stanovíte tu hranici? Podle čeho budete kontrolovat, zda skutečně kouří? Samozřejmě my umíme zkontrolovat testy, zda ten člověk nějakou míru cigaret vykouřil, respektive pobýval v nějakém prostředí. To je další věc, že skutečně je poměrně problematické to odlišit. Na druhou stranu je otázka, zda tento systém takto nastavený by sám o sobě nebyl složitější než jeho přínos.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy osobně si myslíte, že se nepodařilo na světě najít žádný systém té bonifikace a motivace, než systém zákazů, kterým jde nejen Evropa, ale i Spojené státy americké?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Skutečně se ukazuje ze zkušeností ze světa, nejen z evropských zemí, ale i ze zemí mimoevropských, že ta cesta, kterou se my snažíme jít, to znamená regulace, kde se má kouřit, nemá kouřit, kdo může kouřit, tam se bavíme o věkové hranici, je mnohem přínosnější, lépe aplikovatelná a lépe vymahatelná. Což je skutečně zcela zásadní. Vy musíte veškerá opatření, která děláte, ať už legislativní nebo nelegislativní povahy, také umět vymáhat, nějakým způsobem je realizovat. Jestliže bychom udělali, což by byla věc spíše zdravotních pojišťoven, nějaký ten bonifikační systém pro zdravotní pojištění kuřáků, nekuřáků, já si to dokážu představit. Ale ta technická realizace je poměrně složitá a jistě by trvalo mnohem déle, než by se zrealizovala.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinak řečeno v následujících 5 - 7 letech jako náměstek ministra zdravotnictví nevidíte, že by v tažení proti kuřákům se šlo cestou motivace formou bonusů nebo naopak dražšího zdravotního pojištění?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Nedomnívám se, že by to bylo zásadní. Dokážu si to představit například v rámci nějakého příspěvku z fondu prevence, kde bychom vyčlenili pro určitou skupinu. Ale nedomnívám se, že v globálu bychom v zdravotním pojištění například řekli, že kdo kouří více než 20 cigaret denně, platí o půl procenta více ze svého platu na zdravotní pojištění. To skutečně se domnívám, že by bylo velmi komplikované. Bylo by to hezké, ale buďme realisti, toho nedocílíme a to je skutečně utopie v tuto chvíli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Řeč čísel je jasná. Podle Centra pro závislé na tabáku při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze zabije kouření každý rok v této zemi 18 tisíc lidí. Z nich 8 tisíc zemře na rakovinu, 7 tisíc na nemoci srdce a cév, 2 tisíce na nemoci respirační a tisícovka na jiné nemoci. Vy jako Ministerstvo zdravotnictví, jak jsem zmiňoval, máte do konce června předložit protikuřácký zákon, když zjednoduším název té právní normy. Stihnete to?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Stihneme to. Počítáme s tím, že ten zákon do vlády dostaneme včas.

Václav MORAVEC, moderátor:
A počítáte s tím, že bude liberálnější, že nebude tak příkazový a zákazový? Protože Občanská demokratická strana jako nejsilnější strana vládní koalice už řekla zcela jasně, naši poslanci budou hlasovat proti, protože jsou proti zákazům a regulaci.

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Tak tady musím, ta otázka je položena, jak přísnou verzi budeme připravovat a předkládat. My budeme předkládat verzi, která se domníváme, že je politicky průchodná, že je korektní a že něco tomu systému přinese.

Václav MORAVEC, moderátor:
Změkčujete ji oproti těm představám, které vaše ministerstvo předkládalo už v dubnu a o nichž jsme slyšeli?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Ne, příliš ji nezměkčujeme. Možná tam došlo k určitým zpřesněním některých definic.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jako například?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Že skutečně říkáme přesněji, co jsou to stavebně oddělené prostory, vnitřní prostory, co to je kouření, aby o tom nebylo sporu. To už je právě ta věc výkladu. Někde jsme naopak na základě připomínek z připomínkových míst, ať už to byly nemocnice, kraje a tak dále, zase upřesnili třeba režimy v nemocnicích. Ale jsou to detaily, to hlavní téma, to znamená ochrana nekuřáků před pasivním kouřením, ochrana dětí a mladistvých a ochrana zaměstnanců pracujících v pohostinství, když to úplně zjednoduším, to zůstává stejné a v této verzi to budeme předkládat vládě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zákaz kouření v restauracích od začátku příštího roku, to má být právě, shrnu-li to, obsaženo v tom vašem zákoně, který máte do konce června předložit vládě. Podle všeho má tento plán i podporu drtivé většiny veřejnosti. Zástupkyně projektu Evropské komise na podporu odvykání kouření Exkuřáci Zdeňka Učňová k výsledkům nejnovějších sociologických studií poznamenává:

Zdeňka UČŇOVÁ, zástupkyně projektu Evropské komise na podporu odvykání kouření Exkuřáci
78 procent celé populace by si přálo nekuřácké restaurace. A z toho dokonce 41 procent kuřáků tento zákaz kouření v restauracích podporuje. Kuřáci budou nahrazeni těmi, kteří dneska do těch zakouřených restaurací nechtějí chodit a to jsou například rodiny s dětmi. Jestliže vezmeme čtyřčlennou rodinu s dětmi, tak se dá předpokládat, že ta do restaurace jde na oběd a tudíž tam nechá ve výsledku daleko vyšší částku, protože si dá polívku, hlavní jídlo, nějaké nápoje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zaznamenalo Rádio Impuls slova zástupkyně projektu Evropské komise na podporu odvykání kouření Exkuřáci Zdeňky Učňové. Pokud by měl náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák, který je hostem dnešních Impulsů, říci, kde se tedy nebude moci kouřit? Protože stále padají slova o restauracích. Víme, že na Slovensku teď aktuálně zakázali kouření v obchodních domech. Jak to tedy bude v Česku? Bude úplný zákaz kouření v restauracích nebo i v dalších objektech, jako jsou třeba obchodní domy?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Začněme těmi restauracemi, tam je to velmi jednoduché. Nyní fungují, řekněme, tři režimy, které ten provozovatel může měnit. může mít kuřáckou restauraci, nekuřáckou, stavebně oddělené prostory a může v průběhu dne různě měnit ty cedulky, označení. Jde jenom o označení. To je skutečně velmi neuspokojivý stav. Ten náš návrh počítá s tím, že v těch vnitřních prostorách se bude moci kouřit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Úplný zákaz kouření?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Úplný zákaz kouření ve všech vnitřních prostorách restaurací a naopak možnost kouřit bude v těch venkovních prostorách, typicky řeknu zahrádkách.

Václav MORAVEC, moderátor:
A v těch dalších objektech?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
V těch dalších objektech, pokud jste zmínil ta různá obchodní centra, tak tam, řekněme, abychom mluvili korektně, veřejně volně přístupné vnitřní prostory, protože to jsou úřady, pasáže těch obchodních center, ale také různé letiště například, dopravní stavby a tak dále. Tam v současnosti je takový stav, že je možno kouřit jen v těch stavebně oddělených kuřárnách, přičemž není jasně dáno, co je stavebně oddělené. V tom našem návrhu se kouřit tam nebude moci, ani v těch kuřárnách, nebude možné tam zřídit kuřárny, s výjimkou dopravních zastávek typu letiště, kde může být člověk, který je závislý na kouření, na nikotinu, nemá možnost jít kouřit ven, protože už třeba v tom celním prostoru, tak tam je možné udělat kuřárny. Ale zase my v tom zákoně a to je zcela zásadní, říkáme, jak takový stavebně oddělený prostor, kde se může kouřit, jak má vypadat. To znamená, musí to být skutečně stavebně oddělený prostor pevnými zdmi, není možné, aby tam bylo okénko. Musí být dobře větratelný a do toho prostoru a to je úplná novinka, nebudou mít přístup osoby mladší 18 let. To znamená, není možné, aby rodiče…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy zakazujete, aby do kuřáren vstupovaly osoby mladší 18 let?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Ano, ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je novinka v tom zákoně. A zároveň, pochopil-li jsem správně vaše slova, tak úplný zákaz kouření platí i na veškeré veřejné prostory?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Veřejně přístupné prostory.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jako je letiště.

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Tak. Ale já říkám, že právě třeba letiště nebo nějaké nádraží, prostě tyto dopravní uzly, ty mají množnost zřídit si tu kuřárnu. Zatímco obchodní dům, ten si tu kuřárnu pro veřejnost nemůže zřídit. Tam prostě nechť chodí ti lidé kouřit ven, pokud musí kouřit, ale ne, že půjde rodina do nákupního centra nebo někde a někde tam bude jenom přepážkou oddělená kuřárna. Protože prostě je prokázáno, to jsou jasná tvrdá data, že ten prach z cigaret, ten kouř se dostává i do těch ostatních prostor. My nikomu nezakazujeme jako zaměstnavateli zřídit kuřárnu pro své zaměstnance v těch neveřejných prostorách.

Václav MORAVEC, moderátor:
Uvažujete o tom, že byste v rámci zákona ještě nějak měnili hranici prodeje cigaret? Například newyorský starosta Michael Bloomberg vyhlásil, že New York zvýší věkovou hranici pro nákup cigaret z 18 let na 21. Neuvažujete i vy v rámci té protikuřácké legislativy, že byste zvýšili hranici?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Neuvažujeme o tom, i když i tyto připomínky a tyto návrhy padají, především z odborných kruhů. Nicméně tady já se domnívám, že je třeba ctít určitý právní rámec České republiky. U nás ta hranice 18 let je poměrně arbitrárně daná na spoustu jiných věcí, ať už užívání alkoholu, řízení motorových vozidel, trestní odpovědnosti. Což je třeba ve Spojených státech jiné. Jak víme, v Kanadě jsou země, kde to je jiné. U nás my to nechceme rozmělňovat tímto způsobem a budeme tam ponechávat hranici 18 let.

Václav MORAVEC, moderátor:
Možná příliš laická a naivní otázka, k čemu jsou přísné protikuřácké zákony, když nejsou příliš dodržovány? Teď narážím například na zákaz kouření na zastávkách. Jeden z logických argumentů odpůrců podobných zákonů, že budete prosazovat zákon, ale k čemu bude, když nebude dodržován? Viz právě kouření na zastávkách.

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Máte pravdu. Myslím, že v obecné rovině je potřeba tvořit takové zákony, jejichž dodržování můžeme nějakým způsobem zaprvé kontrolovat, máme na to kapacity, a zadruhé vymáhat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste si jist tím, že ten zákon, který předložíte za několik týdnů do vlády, takže budete schopni vymoci a bude kontrolován?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
To je velký přínos tohoto zákona, protože ten zákon tím, že zpřesňuje mnohé definice, tak by měly odpadnout diskuse, že toto já považuji za stavebně oddělený prostor, toto již nepovažuji za stavebně oddělený prostor. Toto vlastně je kouření, toto není kouření. Toto jsou vnitřní prostory, nejsou. My třeba i ty zahrádky jasně říkáme, jak ta zahrádka vypadá, aby někdo si to nevykládal nějakým způsobem jinak. Takže ta vymahatelnost se domnívám, že podle toho nového zákona bude mnohem lepší právě z důvodu těch definic a z důvodu i zpřesnění rámce. Dneska spousta definic, to se netýká jenom kouření, ale i alkoholu, který je také v tom zákoně, je nejasná. Různá místa si to vykládají různě. My jsme jako Ministerstvo zdravotnictví často žádáni o právní výklad, přitom k tomu v podstatě nejsme úplně oprávněni, to může udělat závazně pouze soud. Ten nový zákon skutečně toto upřesňuje. A proto se domnívám, že je velmi přínosné, aby ten zákon byl přijat, už jenom z těchto důvodů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Sankce. Slováci opět v rámci úpravy protikuřácké legislativy teď přicházejí s tím, že sami budou u sebe zvyšovat pokuty, protože i ty pokuty a sankce jsou klíčem, aby zákon nebyl bezzubý. Výše těch pokut v České republice bude jaká?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
To zase spolu souvisí. Skutečně navrhujeme zvýšení sankcí a zavádíme, ale to je především v oblasti alkoholu, některé nové sankce. Myslím, že tři základní čísla, abychom si to ukázali. Za kouření na místě, kde je zakázáno kouření, vy jste zmínil ty zastávky, ale to může být kdekoliv jinde, dosud může fyzická osoba dostat pokutu do tisíce korun. My to navrhujeme zvýšit do 5 tisíc korun. Druhá věc je, že provozovatel té restaurace, hřiště, nemocnice a tak dále, kde umožní kouření, tak nyní mohl dostat pokutu od 5 do 10 tisíc. My navrhujeme od 5 do 30 tisíc, takže zase zvýšení toho horního limitu. A poslední asi důležité číslo z toho návrhu, že v případě prodeje osobě mladší 18 let se ta sankce zvyšuje, nyní to bylo od 50 tisíc do 500 tisíc, my navrhujeme od 50 tisíc do milionu. To samé bude, pardon, já to jenom dopovím, to samé bude platit pro alkohol.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybych ale vstoupil do vaší řeči, poslouchal-li jsem pozorně, tak u většiny těch sankcí vy nezvyšujete spodní hranici. Dívám-li se na zkušenost s trestním zákoníkem, kde se nesahalo na spodní hranici u trestního zákoníku a zvyšovala se horní, tak soudy neustále judikují podle té spodní hranice. Takže část státních zástupců jasně říká, byla chyba, že když se sahá a zvyšuje se hranice, že by se měla posunout i ta spodní.

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Tak je to jistý právní názor, možná právně politický názor.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není toto chyba, že nezvyšujete tu spodní?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Ne, my se nedomníváme, že to je chyba, my se domníváme, právě tím, že rozvolníme tu možnost, tak budeme skutečně dávat šanci posoudit každý ten jednotlivý případ. Zda se jedná o nedopatření, hloupost, poprvé a tak dále, jak moc je to závažné, jestli prodej mladšímu 18 let byl ojedinělý jednorázový u člověka, u kterého bylo možné předpokládat z jeho vzhledu, že mu je nejméně 20, a nebo jestli prokazatelně té osobě je, sotva má občanku. To znamená uznávám, že ta dolní hranice se nemění, je to po zralé úvaze a domnívám se, že je to tak správně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ministr zdravotnictví Leoš Heger přiznává, že prosazování protikuřácké legislativy nebo protikuřáckých zákonů je poměrně obtížné, protože stát na nikotinu vydělává nemalé peníze.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Je potřeba vědět, že tohle je podstatný důvod, proč je boj s kouřením, řekněme, na té nejvyšší politické úrovni tak obtížný. Příjmy státního rozpočtu jsou asi 50 miliard.

Václav MORAVEC, moderátor:
Stejně tak ministr zdravotnictví přiznává, že problémem jsou i elektronické cigarety, na které upozorňuje šéf zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Boris Šťastný z ODS. Tady jsou opět slova ministra zdravotnictví Leoše Hegera:

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Zákon, který my připravujeme, s těmi elektronickými cigaretami zachází jako s rizikovou záležitostí, zejména z pohledu ochrany mladých lidí, kteří by velmi snadno mohli spadnout do stavu, že kouření elektronických cigaret bude považováno za zdravé takzvaně. Oni se naučí tomu zlozvyku a pak velmi rychle by přešli na cigarety standardní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zaznamenalo Rádio Impuls slova ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Proč, když jsou elektronické cigarety tak rizikové, proč vůči nim Ministerstvo zdravotnictví nepostupuje rázněji?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Postupuje a bude postupovat. A my v tom novém návrhu, který, jak jste zmínil, půjde do vlády, k elektronickým cigaretám přistupujeme úplně stejně jako k cigaretám běžným tabákovým.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nerozlišujete tedy mezi elektronickou cigaretou a…

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Ne. Bude to stejný režim pro tabákové výrobky, elektronické cigarety, herbální cigarety a tak dále.

Václav MORAVEC, moderátor:
Připomínám, že hostem dnešních Impulsů je náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák. Metanolová aféra není zdaleka u konce. Na otravu toxickým alkoholem zemřelo v České republice od loňského roku 45 lidí. Poškozených je přes 130. Od začátku letošního roku zaznamenali policisté sedm případů otrav. Většina z nich skončila smrtí. Lidé umírali například na Kladensku, Opavsku, Olomoucku nebo v Praze. Pane náměstku, jak často si kladete otázku, zda je postup Ministerstva zdravotnictví proti opakování té podobné aféry, rozumějme metanolové aféry, dostatečně razantní?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Tu otázku si kladu téměř denně a možná ne, jestli je razantní, ale jestli pro to nemůžeme něco víc udělat. Protože je to problematika průřezová více ministerstvy, je to otázka výběru daní, kontroly toho, jestli se nepančuje ten alkohol, kontroly kvality. Z našeho pohledu Ministerstva zdravotnictví je to zase zaměřeno především na to, aby se ten alkohol nedostal dětem a mladistvým. To je ta první věc. A aby se nenadužíval. No ale pak je ta druhá věc a to je, aby v případě, že už někdo je postižen ať už otravou metanolem a nebo řekněme tím, že běžným alkoholem se předávkuje, ať už dlouhodobě nebo krátkodobě, aby ta zdravotní péče byla zajištěna. To znamená, ta první část jde spíš do té prevence, ta druhá část do léčby.

Václav MORAVEC, moderátor:
Podívám-li se na slova prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin Petra Pavlíka, ten před 14 dny v tomto pořadu poznamenal, že metanol může v České republice dál zabíjet.

Petr PAVLÍK, prezident Unie výrobců a dovozců lihovin:
Sankce, pokud by došlo k nějakému porušení pravidel ze strany provozovatele, tak by měly znamenat i dejme tomu přerušení prodeje lihovin v tom daném místě na nějakou dobu, tak, aby se nemohlo dělat to, co by v tom živnostenském zákonu se nabízelo teď. A sice že když přijdu o licenci jeden den, tak požádám manželku, ať si vyřídí licenci druhý den a teoreticky se v tom zařízení může prodávat dál.

Václav MORAVEC, moderátor:
Konstatuje šéf Unie dovozů a výrobců lihovin Petr Pavlík. Prozradil to před 14 dny v Impulsech. Dodejme, že ta nová právní úprava, kterou chystá Ministerstvo zdravotnictví, tak konstatuje, že alkohol by se nesměl prodávat na tržištích s výjimkou příležitostných trhů, výročních oslav a kulturních akcí. Zakázán má být zásilkový prodej nejen alkoholu, ale také tabáku po internetu. Prodejci budou muset zajistit, že zboží předá pouze člověku staršímu 18 let. A také jsou to ty automaty, kde by měl být zpřísněn zásadně nebo zakázán prodej alkoholu?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Tak já možná maličko jenom opravím nebo upřesním ta data, o kterých jste hovořil. My navrhujeme zcela zakázat prodej alkoholických nápojů a tedy i cigaret v pojízdných prodejnách a v automatech. A co se týká internetu, tam tu možnost ponecháváme, ale nařizujeme a je na tom provozovateli, na tom, kdo ten internetový obchod provozuje, aby zajistil, že se ten produkt finální nedostane do rukou osobě mladší 18 let. Jinými slovy…

Václav MORAVEC, moderátor:
Že vstoupím do vaší řeči, vy jste původně uvažovali o tom, že zásilkový prodej …

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Pozor, tak zásilkový prodej a prodej po internetu je maličko něco jiného.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, já si to koupím na internetu a přijde mi to zásilkou.

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
To je v pořádku, tak to je ten internetový prodej. Pak je zásilkový prodej, že si to objednáte písemně u nějakého dodavatele.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže po internetu necháváte?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Prodej po internetu necháváme, ale je na odpovědnosti toho prodejce, provozovatele toho internetového obchodu, aby to zboží, když vám pak přiveze nějaký dodavatel, nechci tady teď nikoho jmenovat, abych nezvýhodňoval, nějaká ta dodavatelská firma ve finále přiveze vám to domů, k bytu, zazvoní a musí si ověřit, že to předává osobě starší 18 let.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemáte obavy, že právě ty věci, které se týkají alkoholu, stejně nakonec v Poslanecké sněmovně v rámci projednávání toho zákona budou zmírněny? Protože po metanolové aféře a úmrtí těch lidí jsme slyšeli, jak budou zpřísněny zákony, ale ejhle, už teď se uvažuje a je to nejnovější iniciativa v Poslanecké sněmovně, že poslanci změnili v návrhu zákona o povinném značení lihu. Což byl jeden z těch zákonů, které byly přijímány vládou. Takže budou sníženy kauce pro ty menší výrobce, tudíž dochází k rozmělňování toho zákona? Nebude to stejný osud i u vašeho?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Tak já pevně doufám, že nebude. Samozřejmě nemohu predikovat. My i v té alkoholové části toho nového zákona jdeme především cestou zpřesnění. Ono když se to přesně rozklíčuje, tak vidíte, že ta zásadní omezení, ty zásadní změny jsou především v těch definicích a, řekněme, v těch pojízdných prodejnách, automatech, tam se to mění. Zvyšujeme kompetence obcí v této části zákona a zvyšujeme tam ty sankce. Myslím si, že ten zákon zase, podobně jako v té kuřácké části, bude lépe vymahatelný, bude lépe srozumitelný, nicméně zda bude upravován v Poslanecké sněmovně, nedokážu vyloučit. Já se domnívám, že tak, jak je napsán a jak je koncipován, tak má česky řečeno hlavu a patu. Zapadá do sebe trošku jako puzzle. V momentě, kdy do něj začneme sahat, tak se bojím, že může ztratit určitou logiku. Ale vyloučit to nemohu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Reakce posluchačů Impulsů na slova náměstka Ferdinanda Poláka, náměstka ministra zdravotnictví, hosta dnešních Impulsů, jsou rozděleny na dva tábory. Část lidí říká, že když to funguje v Itálii, ve Španělsku, v dalších zemích, proč by to nefungovalo i v Česku. Pak asi ti, kteří kouří, tak ti říkají, že takové cipoviny prosazovat, cituji jeden z ohlasů posluchačů. A pak je tady otázka: Chci se zeptat, co bary a diskotéky? Tam přece rodiny s dětmi nechodí a víte, jak to bude fungovat, když budou z v těchto prostor lidé chodit ven kouřit? Proč tedy bary a diskotéky, když tam nechodí rodiny?

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Bary a diskotéky bychom museli definovat pravděpodobně jako provozovny, kde se nepodává strava, jiné zásadně vymahatelné a kontrolovatelné, to jsme zase u toho, rozlišení je obtížné. Některé státy to mají takto odděleno, že po určité hodině se provozovny, kde se nestravuje, kde jsou pouze nápoje, kouřit může. My se domníváme, že ta cesta není správná. Navíc zrovna v těch zařízeních, o kterých jste vy hovořil, se velmi často nacházejí osoby mladší 18 let. My nikomu nezakazujeme tancovat na diskotéce, pokud je mu méně než 18 let. Koupí si tam nealkoholický nápoj. Ale v momentě, kdy tam dovolíme kouřit, a protože nemáme zákonem danou večerku, že bychom řekli, že po desáté hodině musí být všichni v postelích, komu je pod 18 let, no tak zase těžko budeme vymáhat a pak budeme ty lidi vyvádět ven násilím. Skutečně je to problém.

Václav MORAVEC, moderátor:
Konstatuje náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák, host dnešních Impulsů. Děkuji za rozhovor a těším se na další.

Ferdinand POLÁK, náměstek ministra zdravotnictví:
Já děkuji za pozvání, hezký večer.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takové byly dnešní Impulsy s Ferdinandem Polákem

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?