TBC v ČR ubývá, také za loňský rok se čeká méně nemocných

24. 3. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Onemocnění TBC v Česku dlouhodobě ubývá, loni byla podle předběžných dat zdravotnické statistiky zjištěna u 448 lidí. Data do registru za předchozí rok se sbírají do konce dubna, takže čísla mohou mírně stoupnout. I tak lze podle přednosty kliniky plicních nemocí a tuberkulózy olomoucké fakultní nemocnice profesora Vítězslava Kolka už teď říct, že trend poklesu trvá a že letos by dokonce mohl být "podstatný". Předloni za celý rok bylo v ČR 611 onemocnění.


Dnes je to 132 let od chvíle, kdy Robert Koch na přednášce v Berlíně poprvé zveřejnil jako výsledek svého bádání objev bacilu Mykobacteria tuberculosis, která TBC způsobuje.

ČR patří k zemím s velmi nízkým výskytem tuberkulózy. Příznivá situace se nezměnila ani poté, co ČR v roce 2009 přestala přeočkovávat děti ve dvou a jedenácti letech a o rok později zrušila také plošné očkování novorozenců proti TBC. Očkují se jen novorozenci v riziku. Aktualizovaly se léčebné programy, léčba se individualizuje. Nízká nemocnost má ale i nepříznivý dopad - klesá dostupnost léků, očkovací vakcíny i diagnostických testů, firmám se nevyplácí malá množství dovážet.

„Tím, jak tuberkulózy v ČR je málo, tak péče o ni je nepochybně organizačně náročnější,“ řekl ČTK profesor Kolek. Dobré podle něj je to, že péči ČR dobře zvládá, nízké je i procento případů, kdy se nemoc vrátí, což podle Kolka dokládá, že systém léčby je dobrý.

O TBC se mluví jako o nemoci „chudých, válek, hladomoru a bídy“, je ale i řada nových charakteristik. Mění se spektrum útočících bakterií, zvyšuje se odolnost některých kmenů vůči léčbě, stoupá pravděpodobnost přenosu z rizikových oblastí a stále výrazněji se prolínají riziková etnika s populacemi, kde už řadu let je TBC na ústupu.

TBC se šíří kapénkami, nemocného trápí kašel, s rozvojem nemoci vykašlává hleny s krví, je dušný, má zvýšenou teplotu a v noci se potí. Může mít zvětšené uzliny, změny na kůži, neurologické problémy.

Na celém světě má tuberkulózu 20 milionů lidí, infekci v sobě nese téměř třetina obyvatel planety, zhruba dvě miliardy lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) chce infekci do roku 2050 vymýtit. Vypracovala nová léčebná doporučení pro děti, dospělé a pro léčbu tzv. multirezistentní formy. Aktualizují se léčebné režimy i doporučovaná laboratorní vyšetření.

Co se týká očkování, očkují se v ČR nyní jen novorozenci z rodin s pacientem s TBC, nebo pokud se narodili v zemi, kde je více než 40 případů na 100.000 obyvatel, případně tam alespoň tři měsíce souvisle pobývali. Očkují se také děti, které přišly do kontaktu s nemocným člověkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?