Technika má pomoci seniorům, aby nemuseli omezovat aktivity

18. 6. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Krabička, která kontroluje aktivitu seniora a je schopna případně přivolat pomoc, a obdobně fungující aplikace pro chytrý telefon mají přispět k aktivnímu životu seniorů. Především ti osamělí ve chvíli, kdy se objeví první problém, totiž začínají preventivně omezovat aktivity.


Díky technickým zařízením by se měli cítit bezpečněji, uvedli na tiskové konferenci autoři mobilní asistenční služby Zůstaň fit.

Na jejím vývoji spolupracovaly výzkumné týmy 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) a Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. O převedení projektu do praxe se stará společnost CleverTech, která je spin-off firmou univerzitního výzkumného týmu, tedy firmou s majetkovou účastí univerzity.

Cílovou skupinou jsou senioři, kteří žijí samostatně a kvůli obavám z možných potíží se raději vzdávají svých aktivit. K tomu je ostatně mnohdy tlačí i jejich rodiny, které mají rovněž strach. „Naším cílem bylo vyvinout inteligentní a přitom jednoduše použitelný systém, který umožní seniorům prožít stáří aktivně a bez obav,“ uvedl vedoucí univerzitního výzkumného týmu Karel Hána.

Zařízení, jehož funkčnost je kontrolována automaticky, monitoruje pohyb seniora a hlásí další údaje. Jakmile dojde ke krizové situaci, tedy se například senior nezvykle dlouhou dobu nepohybuje, spojí se automaticky s asistenčním centrem. Operátoři mohou s klientem komunikovat a zjistit, jestli jen zařízení odložil na stole, nebo upadl a potřebuje pomoc.

Krabička už nějakou dobu funguje, aktuálně ji používá několik set rodin, uvedl Radek Fiala ze společnosti CleverTech. Novinkou je mobilní aplikace, která je určena pro mladší cílovou skupinu. K dispozici je rovněž aplikace pro seniorovy příbuzné, kteří mají neustále k dispozici informaci o tom, zda je v pořádku a kde se případně pohybuje.

Na rozdíl od současných tísňových služeb by tyto technologie měly být zaměřeny především na mladší seniory, kteří díky nim mohou pokračovat v aktivním životě, uvedl Fiala. Odhaduje, že potenciální trh zahrnuje až 170.000 lidí. Veškeré informace včetně objednávek služby jsou k dispozici na internetových stránkách www.zustanfit.cz. Po zakoupení zařízení v ceně do 5000 korun uživatelé hradí měsíční poplatky, které se podle zvolené služby pohybují od 275 do 599 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?