Teď litují, že nekoupili celou firmu

3. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký Amgen ještě za sebou nemá ani pětadvacetiletou historii. Vznikl v roce 1980, ale už několik let je největší biotechnologickou firmou na světě. Do ČR vstoupil až s Evropskou unií, pobočku v Praze otevřel 1. května. Co o Amgenu řekl její šéf Petr Čapek?...


Americký Amgen ještě za sebou nemá ani pětadvacetiletou historii. Vznikl v roce 1980, ale už několik let je největší biotechnologickou firmou na světě. Do České republiky vstoupil až s Evropskou unií, pobočku v Praze otevřel stejně jako v ostatních přistupujících zemích 1. května. Její šéf Petr Čapek připomíná, že jeden z léků Amgenu - Neupogen, který podporuje tvorbu bílých krvinek, už mají čeští pacienti k dispozici. Dosud ho na základě obchodní smlouvy za Amgen do Česka dodávala farmaceutická společnost Roche.

EURO: Přijde Amgen i s dalšími léky?

ČAPEK: Nejpozději od příštího roku začneme dodávat další dva, Aranesp a Neulastu. Oba už byly schváleny k prodeji v Evropské unii, a to v rámci takzvané centralizované registrace. To znamená, že jejich schválení od tohoto měsíce platí i v České republice a dalších přistupujících zemích. Ve všech však ještě musí projít procesem stanovení ceny a úhrad ze zdravotního pojištění.

EURO: Proč čeští pacienti dostanou tyto přípravky až teď, když je do Evropy dodáváte už dva roky?

ČAPEK: Je pravda, že Aranesp byl v EU schválen už v roce 2001 a Neulasta loni, ale zpoždění pro české pacienty odhaduji maximálně na půl až třičtvrtě roku. Centrální registrace dosud neplatila pro kandidátské země, kde bychom je museli registrovat zvlášť, a to je zdlouhavý proces, který by si vyžádal nejméně dva roky a další finanční náklady.

EURO: Vyvíjíte a prodáváte nové léky. Proč nejste farmaceutická, ale biotechnologická firma?

ČAPEK: Rozdíl je v původu léků. Zatímco klasická farmacie pracuje s chemickými přípravky, uměle syntetizovanými sloučeninami, biotechnologie využívá produkty, které vznikají v živých buňkách. Prvním lékem tohoto typu byl inzulín, proteinový hormon, který v těle produkuje slinivka břišní. Inzulín známe už od 20. let minulého století, jenže dřív se získával ze slinivky skotu a prasat a později se ukázalo, že není s lidským inzulínem zcela totožný. Další zlom přišel až v sedmdesátých letech, po objevu DNA a její role při výstavbě buněk. Nové biotechnologické léky vznikají vložením příslušného lidského genu do bakterií nebo buněčných linií, v nichž se pak přímo vytvoří příslušný protein.

EURO: Pacienti i investoři dnes vkládají do rozvoje biotechnologií dost velké naděje. Nehrozí oboru časem podobné rozčarování jako kdysi u IT?

ČAPEK: Myslím, že investoři jsou po zkušenostech s pádem akcií IT firem už opatrnější, a pacienti pochopili, že vývoj nových léků trvá desítky let. Firma Amgen vznikla v roce 1980, a přestože je jedničkou ve svém oboru, zatím až do komerčního stadia dovedla „jen pět léků.

EURO: Ve farmacii v posledních letech fúzují obří firmy. Jak se Amgenu podařilo, že ho žádný z gigantů dosud nepohltil?

ČAPEK: V době svého vzniku a růstu zřejmě unikl pozornosti a teď už je příliš velký.

EURO: Nemá jen třináct tisíc zaměstnanců?

ČAPEK: Má, ale co do objemu tržeb - loni to bylo 8,3 miliardy dolarů - by se zařadil do první desítky farmaceutických firem. A jeho odhadovaná tržní hodnota mezi 70 až 80 miliardami dolarů naznačuje, že dnes už není mnoho firem, které by si mohly dovolit ho koupit.

EURO: Proč jeden z prvních léků objevených v Amgenu prodává firma Johnson & Johnson?

ČAPEK: Koncem 80. let koupila licenci na erytropoetin a teď ho prodává pod názvem Eprex. Je to úspěšný lék a my teď litujeme, že ho neprodáváme sami, ale tak to ve farmaceutickém světě chodí. Vývoj nových léků je drahý a může se stát, že jeho objevitel nemá dost prostředků, aby ho dokončil. Ale nikdo není prorokem a firma Johnson & Johnson dnes možná lituje, že tehdy nekoupila celý Amgen.

EURO: Je vývoj biotechnologických léků dražší než u klasických medikamentů?

ČAPEK: Přijde asi na miliardu dolarů, takže je zhruba stejně drahý, což je pochopitelné, protože nejvyšší náklady vznikají až ve fázi testování a klinických zkoušek, kterými musí projít oba typy přípravků.

EURO: Jaké možnosti přináší biotechnologie pacientům?

ČAPEK: V několika posledních letech jsme byli svědky rychlého pokroku pochopení procesů spojených s buněčným růstem a diferenciací buněk. Všichni věříme, že tyto poznatky povedou k výrobě nových produktů pro léčbu řady nemocí.

EURO: Má firma v záloze nějaký hit, tedy to, čemu se říká v angličtině blockbuster?

ČAPEK: Zatím jimi byly všechny naše preparáty. Tímto slovem se označují léky, které dosáhnou prodejů přes miliardu dolarů ročně. Amgen má ve vývoji, těsně před dokončením, několik slibných přípravků, které by rovněž mohly dosáhnout vysokých tržeb. Jde například o léky na karcinom tlustého střeva nebo na léčbu Parkinsonovy choroby.

Blanka Růžičková, Euro, 3.5.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?