Tématem světového setkání psychiatrů bude i humánní péče

18. 10. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Humánní péče v psychiatrii, přístup zdravotníků i kvalita služeb jsou tématy Světového psychiatrického kongresu, na němž se v pražském Kongresovém centru sešlo na 2000 odborníků z 85 zemí.


Pro veřejnost je před centrem přistaven autobus, ve kterém si každý může na vlastní kůži prožít, co cítí pacient se schizofrenií. Kongres potrvá do 21. října.

V těsné blízkosti centra se až do 28. října koná výstava Psychiatrie: pomoc nebo hrozba, kterou pořádá Občanská komise pro lidská práva. K vidění je 14 dokumentárních filmů, které odkrývají údajně dosud nepublikovaná fakta a dokumenty o historii a současnosti psychiatrie.

Před čtyřmi lety bylo Česko první postkomunistickou zemí, kde se světové setkání psychiatrů konalo, letos se v Praze koná podruhé. Letošní novinkou je speciální program pro mladé psychiatry.

Česká psychiatrická společnost, která kongres spolupořádá, také spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví na historicky první reformě psychiatrie. Cílem je přesunout část péče z velkých léčeben do menších zařízení blíže pacientovi a dosáhnout evropského standardu péče. Z EU by ČR mohla dostat na reformu šest miliard korun.

Psychiatra vyhledá v ČR každý rok kolem 600.000 lidí, někdy v životě mělo příznaky duševní poruchy 27 procent obyvatel. V zemi je 20 léčeben s téměř 9000 lůžky, z toho čtyři léčebny mají víc než 1000 lůžek. Chráněné bydlení v komunitách nabízí méně než 200 lůžek.

Podle ředitele Psychiatrické léčebny Bohnice Martina Hollého se dosavadní systém v ČR zastavil na úrovni 19. století, kdy vznikl. Chráněné bydlení je jediným alternativním servisem, který nyní snižuje počty lůžek následné péče. Ostatní servisy, jako krizová centra či mobilní týmy, jsou v ČR dostupné „velmi ztěžka nebo vůbec“.

ČR dává do psychiatrické péče necelá čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, evropský standard je mezi šesti až osmi procenty. Potřeba této péče přitom stoupá, jak přibývá lidí s psychickými potížemi a chorobami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?