Téměř 4 milionům lidí pošle VZP nový průkaz pojištěnce

23. 5. 2014 7:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř čtyřem milionům lidí pošle Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na jejich domácí adresu nový průkaz pojištěnce. Prvních 140.000 ho dostane do poštovní schránky v červnu, další v následujících měsících, výměna skončí v únoru příštího roku, sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý. VZP má 5,96 milionu pojištěnců, z nich 3,985 milionu se výměna týká. Jak dlouho ještě je nynější průkaz platný, si každý může přečíst v pravém dolním rohu přední strany dokumentu.


„Oproti současné kartě provázejí tu novou dvě změny - jednak už nebude celá modrá, ale její rubová strana se výrazně zabarví. A platit už nebude jen pět let, ale dvojnásobnou dobu. Díky prodloužení platnosti jedna výměna odpadne a VZP ušetří 60 milionů korun, “ uvedl mluvčí.

VZP mění plastové průkazy podruhé, dosud vždy v pětiletém cyklu. Příští hromadná výměna má být za deset let. Klienti si nemusejí pro průkaz chodit na poštu či pobočku VZP. Starý průkaz mohou vrátit v kterékoli pobočce, nebo ho přestřižením znehodnotit.

„Nikdo nebude klienty obcházet a kontrolovat, kdy jim platnost průkazu končí. Pokud se takoví lidé objeví, půjde nejspíš o podvodníky. VZP se s podobnými případy opakovaně setkala ze strany náborářů konkurenčních pojišťoven, kteří prováděli nekalou přeregistraci,“ upozornil Tichý.

Vzhledem k velkém počtu klientů, kterých se výměna týká, nelze podle mluvčího vyloučit ojedinělé problémy - například když je v databázi chybná adresa. Může vzniknout tím, že pracovník pojišťovny údaje nesprávně zapsal, nebo klient nenahlásil změnu. Česká pošta, která doručení průkazů zajišťuje, vrátí nedoručitelné zásilky VZP.

Klienti, kterým platnost průkazu končí a nedostanou nový, by se měli obrátit na pobočku VZP, kde pracovníci zjistí důvod a pomohou vše vyřešit.

Nový průkaz zachovává na titulní straně jednotný vzhled předepsaný pro Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), modernější vzhled dostala rubová strana, kde se nově také objevují korporátní barvy VZP ve spektru od oranžové přecházející v modrofialovou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?