Téměř čtyři stovky lůžek musí pryč

29. 4. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Plzeňském kraji budou mít o 380 akutních lůžek méně. Lůžka se ruší po celé České republice v rámci zdravotnické reformy a šetření v tomto rezortu.


Rozhodnout o tom, bez kterých se lze obejít a která se musí zachovat, není lehké. Právě z tohoto důvodu nechal kraj zpracovat rozsáhlý audit. Závěrečnou zprávu bude mít k dispozici již v pondělí.

„V České republice má ubýt celkem 2600 akutních lůžek, na náš kraj jich připadá 380. Jediné pracoviště, kde víme, že je můžeme zrušit, je Klatovská nemocnice. Tam ušetříme osmdesát z celkového počtu lůžek. Kde vzít dalších 300 ale nevíme,“ říká krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek.

Audit má celkovou situaci a vytíženost jednotlivých zdravotnických zařízení v kraji zmapovat. „Nechceme taková zásadní rozhodnutí nechávat jen na zdravotních pojišťovnách. I když chápu, že rozhoduje ten, kdo platí. Jako Zdravotnický holding, který nemocnice spravuje, jsme ale významným partnerem, na jehož názor by měl být brán ohled,“ míní Šimánek.

Radního také mrzí, že pojišťovny nesplnily vše, co slíbily. Naráží tím na zvýšení platů lékařům po jejich odborářské akci Děkujeme, odcházíme. Pojišťovny hradí jen úvazek 1,0. Mnozí lékaři v nemocnicích ale pracují na vyšší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?