Tendr IKEM: stopy míří do Janouškova sídla

9. 2. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Další indicie ukazují, že jedna z největších zdravotnických zakázek posledních let – 1,8miliardový tendr kliniky IKEM – skončila v blízkosti Romana Janouška. Muže s vlivem na pražskou ODS, spojovaného s mnoha spornými obchody.


Další indicie ukazují, že jedna z největších zdravotnických zakázek posledních let – 1,8miliardový tendr kliniky IKEM – skončila v blízkosti Romana Janouška. Muže s vlivem na pražskou ODS, spojovaného s mnoha spornými obchody.

HN se podařilo získat kopii emailu, který z firmy Kardio Port, vítěze soutěže na čtyřleté dodávky zdravotnického materiálu, doputoval do pražské kliniky. Pracovnice firmy v něm žádá, aby nemocnice všechny dokumenty posílala do budovy Gallery Myšák v centru Prahy. Přestože firma Kardio Port oficiálně sídlí v Kladně.

A právě z Gallery Myšák úřaduje podnikatel Janoušek. Má tam podle údajů z katastru nemovitostí i trvalé bydliště. Instrukce vyplývající z e-mailu jsou jasné: „Moc prosím o posílání korespondence pro firmu Kardio Port na adresu: Kardio Port a.s., Gallery Myšák, Vodičkova 710/31, Praha 1.“

Není to přitom jediné pojítko mezi zakázkou a Janouškem. V době zadání tendru byl členem představenstva Kardio Portu podnikatel Luboš Pašek – Janouškův dobrý kamarád z podnikání i z golfu. Po internetu koluje například jejich snímek, na němž v dobré náladě přihlížejí vyhlašování Miss Golf. Paškova firma, personálně propojená s Janouškem, také v minulosti dostala pětimilionovou zakázku od státních Lesů.

Ekonomický šéf kliniky Michal Stiborek potvrdil, že nemocnice skutečně žádost z Gallery Myšák vyslyšela. Ale jen jednou, a to v roce 2010, kdy tam doputoval jeden z účetních dokumentů. „Jinak chodila korespondence do Kladna. A teď už všechno řešíme elektronicky,“ řekl Stiborek.

Trasa IKEM–Myšák zafungovala ještě během bývalého vedení kliniky v čele s Janem Malým, které také zakázku vypisovalo. Nedlouho poté, co HN loni upozornily na podivnosti tendru, vypsal ministr zdravotnictví Leoš Heger konkurz na místo ředitele. A nový šéf Aleš Herman později dostal od ministra úkol, aby se zaměřil právě na tuto zakázku.

Kardio Port obří tendr vyhrál jako jediný zájemce. O soutěž sice projevily zájem i velké nadnárodní koncerny, ale odradily je podmínky: nemohly slíbit, že dokážou dodat vše od umělých chlopní, chirurgického šití až třeba po počítačové programy. A toho využila firma Kardio Port – do té doby spící společnost bez zaměstnanců a stálé kanceláře, zato s nedohledatelnými vlastníky. Kardio Port vlastně funguje jen jako prostředník – kupuje materiál od zavedených výrobců a pak ho se ziskem předprodává IKEM.

Více naleznete na www.iHned.cz ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?