Tendr na přestavbu nemocnice Náchod nabral další zpoždění

27. 10. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než miliardový tendr na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod nabral další zpoždění. Kraj v minulých dnech již po osmé posunul termín pro odevzdání obálek, tentokrát na 22. prosince. Důvodem posunování termínu jsou stále přicházející žádosti uchazečů o vysvětlení k projektové dokumentaci.


Na zasedání krajského zastupitelstva to řekl radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD).

Dokumentaci k soutěži si vyzvedlo 34 firem. Kraji se od potenciálních uchazečů zatím sešlo 478 dotazů, kraj na ně následně odpověděl zveřejněním 24 dodatečných informací. „Je to složitá zakázka. Posunutím termínu (kvůli dotazům) se nedokážeme bránit,“ řekl Dvořák. Již dříve vyloučil, že by celá zakázka mohla být kvůli nynějším průtahům nějak ohrožena. Stavbu by kraj chtěl zahájit na jaře příštího roku.

Přestavba nemocnice je největším současným investičním projektem kraje. Kraj tendr na přestavbu nemocnice za 1,19 miliardy korun bez DPH vypsal letos v červenci, první termín pro otevírání obálek byl 9. října.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

Po nyní chystané miliardové výstavbě kraj ještě plánuje druhou etapu přestavby nemocnice za asi půl miliardy korun. Při ní by měl vzniknout ještě jeden pavilon, měly by se opravit stávající staré budovy a vyrůst by měl parkovací dům. U druhé etapy je zatím kraj ve stadiu pořízení studie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?