Tendr na přestavbu nemocnice Náchod zorganizuje sám kraj

4. 6. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběrové řízení na dodavatele miliardové přestavby nemocnice Náchod si bude organizovat sám Královéhradecký kraj prostřednictvím svého investičního odboru. Na rozdíl od loni zrušeného výběrového řízení si tak kraj na organizaci tendru nenajme specializovanou firmu.


ČTK to řekl radní kraje pro investice Josef Dvořák (ČSSD). V květnu kraj vypsal soutěž na dodavatele projektové dokumentace, tendr na stavební firmu by mohl kraj vyhlásit příští rok na jaře.

Zatím kraj v areálu náchodské nemocnice na konci března začal s pracemi na takzvané nulté etapě stavby. Stavbaři ze společnosti BAK Trutnov za 35 milionů korun bez DPH zmodernizují teplovodní a elektrické sítě a postaví obslužné silnice. V areálu nemocnice nyní pracuje těžká technika, provádějí se rozsáhlé zemní práce. Stavební práce nulté etapy by měly být hotové do podzimu.

Pokud by šla příprava projektové dokumentace i následný výběr stavební firmy hladce, mohla by vlastní přestavba nemocnice začít na konci roku 2015. Náchodská nemocnice je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Její spádová oblast je až 150.000 obyvatel a na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

Podle úplně původních představ kraje měla přestavba nemocnice začít už v roce 2012 a vše mělo být hotové do poloviny příštího roku. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj loni v květnu zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Další zdržení nastalo letos, kdy kraj musel zrušit tendr na projektovou dokumentaci, protože uchazeči na prvním i druhém místě odmítli podepsat smlouvu.

Náchodská nemocnice se bude rekonstruovat za provozu. Počítá se s vybudováním hlavního pavilonu nemocnice s operačními sály, na který naváže objekt lůžkové části a budovy pro zázemí nemocnice. Současný stav nemocnice, kromě dvou pavilonů, odpovídá době jejího vzniku téměř před 100 lety. Nevyhovující jsou podle vedení nemocnice budovy, operační sály i sítě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?