Testosteron nemá vliv na sexuální touhu

10. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože byla statisticky prokázána souvislost mezi hladinou testosteronu a sexuální touhou, v praxi není mezi hladinami testosteronu u mužů s nízkým libidem a u mužů s vysokým libidem žádný výrazný rozdíl. Tvrdí to američtí vědci...


Přestože byla statisticky prokázána souvislost mezi hladinou testosteronu a sexuální touhou, v praxi není mezi hladinami testosteronu u mužů s nízkým libidem a u mužů s vysokým libidem žádný výrazný rozdíl.

Tvrdí to američtí vědci.

Doktor Thomas G. Travison z výzkumného centra New England Research Institutes ve Watertown v Massachusetts hodnotil spolu se svými kolegy údaje z průzkumu, který byl proveden v letech 1987 a 1989.

Zúčastnilo se ho celkem 1632 mužů ve věku od 40ti do 70ti let.

Svá zjištění uveřejnil v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Muži byli hodnoceni na začátku průzkumu a poté ještě dvakrát, přibližně o 9 a o 15 let později, kdy bylo k dispozici 922, respektive 623 mužů.

Záznamy o styku

V každém časovém období vyplnili muži dotazník, který zjišťoval frekvenci sexuální touhy, sexuálních myšlenek a fantazií.

Zároveň jim vědci měřili hladinu hormonů. Muži, kteří získali méně než 7 bodů z celkových 14, byli klasifikováni jako muži s malým libidem.

Do této skupiny se na začátku studie zařadilo 19 procent mužů, po 9 letech 23 procent a po 15 letech 28 procent mužů.

Travisonův tým uvádí, že libido má většinou výraznou souvislost s hladinou testosteronu.

Rozdíly v hladinách testosteronu u účastníků s nízkým a u účastníků s vysokým libidem byly však bezvýznamné. Pokud si tedy muži stěžují na snížené libido, nemusí to vždy svědčit o nedostatku testosteronu, uzavírají vědci.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?