Thajsko zkoumá možnost nákazy ptačí chřipkou od tažných ptáků

26. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pohroma ptačí chřipky se šíří jihovýchodní Asií. Možnými pachateli jsou tažní ptáci, kteří se nějak mohli nakazit touto nemocí a přenést ji na kuřata při svých zastávkách na různých místech v regionu....


BANGKOK - píše agentura AP.

Thajský premiér Tchaksin Šinavatra oznámil, že v okolí hlavního města Bangkoku byl zaznamenán úhyn kuřat i ptactva, avšak příčina zatím zjištěna nebyla. „V této chvíli již ministerstva zdravotnictví a zemědělství vyšetřují, ale nevím, zda je to ptačí chřipka, nebo ne,“ upozornil premiér.

V minulém týdnu jeden farmář sdělil, že kuřata jednoho jeho přítele v provincii Čchačchongsau začala hynout poté, co se dostala do styku s čápy, kteří podle něho migrují každý rok ze Sibiře. Dlouhonozí ptáci, kteří přiletěli do Thajska v listopadu, se živí na rýžovištích a v mokřinách, z nichž některé jsou blízko

drůbežích farem.

Podle bangkockého tisku bylo v mnoha částech Thajska nalezeno velké množství uhynulých tažných i vodních ptáků. A v provincii Praťúapkchíríkchan ležící asi 230 kilometrů jihozápadně od hlavního města byli nalezeni mrtví holubi a koroptve.

Ptačí chřipka kosí miliony kuřat i množství kachen na farmách téměř desítky asijských zemí. A miliony jsou zřejmě ještě ohroženy. Nemoci přenosné na člověka už také několik lidí podlehlo - šest ve Vietnamu a jeden právě v Thajsku. Výsledky testů uhynulého ptactva zatím ještě nejsou k dispozici, poznamenal ministr zemědělství.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?