Thomaerova nemocnice opravila za 28 milionů korun porodnici

11. 3. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Thomayerova nemocnice se spádovou oblastí až 400.000 obyvatel Prahy 4 a přilehlých částí středních Čech poskytne rodičkám větší komfort v rekonstruované porodnici, která byla dnes slavnostně otevřena. Na modernizaci dal stát 15,7 milionu korun, nemocnice dalších 12,6 milionu. Mnohem větší investici nemocnice chystá, do pěti let by mohl v areálu vzniknout nový centrální urgentní příjem za 800 milionů korun.


Stát na něj přispěje 560 miliony.

„Máme už přesnou představu, jak bude centrální příjem vypadat a kde bude stát,“ řekl novinářům ředitel Zdeněk Beneš. Nemocnice podle něj očekává nápor pacientů, až před ní bude stanice metra. Nyní přijímá nemocnice denně 200 až 300 pacientů a 70 přiveze záchranná služba.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes novinářům řekl, že řešil s ředitelem budoucnost nemocnice. Zařízení je podle něj špičkové v řadě programů, zároveň je ale zastaralé. „Na budovách je vidět, že je tady velký dluh státu, a já jsem velmi rád, že se nám v loňském roce podařilo ve vládě prosadit plán strategických investic do sedmi důležitých zdravotnických zařízení, Thomayerova nemocnice je mezi nimi,“ řekl. Ústav podle něj vyniká v porodnictví, pneumologii a dětské traumatologii, nemocnice je také sídlem komplexního onkologického centra.

Investice schválené vládou by měly v Praze směřovat také do Všeobecné fakultní nemocnice a Institutu klinické a experimentální medicíny, stát podpoří fakultní nemocnice v Brně, Olomouci, Plzni a Hradci Králové. Chce pro ně uvolnit deset miliard korun do roku 2020.

Na dotaz ČTK ministr potvrdil, že budování urgentních příjmů patří k prioritám v rámci pražského zdravotnictví. V dřívějších letech byly opakovaně medializovány případy, kdy nemocnice nechtěly převzít rodičku s odkazem, že nemají kapacity. Za poslední rok, kdy se vyměnilo vedení pražské záchranné služby a nastavila se nová úroveň komunikace, se to nestalo.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Kolek novinářům řekl, že oddělení má nyní 30 porodnických lůžek a 21 lůžek pooperačních gynekologických. Lůžek ubylo, aby se zvýšil komfort pro ženy. Každý pokoj má nyní své sociální zařízení. „Zásadní je, že přizpůsobujeme prostředí domovu žen. Přejí si rodit intimně, v krásném prostředí, mít kolem sebe samé příjemné lidi. A to my jim zde nabídneme,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?