Thomayerova nemocnice získala unikátní přístroj

27. 9. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní Thomayerově nemocnici v pražské Krči zahájí 6. října činnost unikátní lékařské pracoviště. Jako první ve střední a východní Evropě bude disponovat přístrojem ExAblate 2000.


Celková investice dosáhla šedesáti milionů korun, na financování se podílí Ministerstvo zdravotnictví ČR, FTN a dodavatel.

Zařízení se bude užívat k šetrné diagnostice a neinvazivní terapii zejména onkologických onemocnění. „V řadě případů umožní pacientům zcela se vyhnout operaci a pobytu v nemocnici,“ říká Martin Kaloš, ředitel společnosti Stargen EU, která přístroj do Krče dodala.

Přístroj ExAblate 2000 od izraelské firmy InSightec byl vybrán pomocí tendru. Na technologii onkologické léčby cíleným ultrazvukem pracují i další renomovaní výrobci, například Phillips.

Léčba na ExAblate 2000 je finančně náročná, třeba terapie neplodnosti s jeho pomocí na zahraničních klinikách stojí kolem 120 tisíc korun. Na druhé straně však tato metoda přináší značné úspory v podobě jen několika hodin ambulantní léčby a nulové pracovní neschopnosti.

„Naším zájmem je, aby byla léčba co nejefektivnější a pacienty co nejméně zatěžovala. Proto tuto formu terapie sledujeme se zájmem,“ řekl na dotaz deníku E15 ohledně hrazení této léčby expert Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Vepřek.

Ve světě se nyní klinicky hodnotí účinnost léčby cíleným ultrazvukem u řady závažných onkologických onemocnění, nadějně vypadá například léčba mozkových nádorů, nádorů jater, prostaty a prsu.

Intenzivně se již používá k léčbě kostních metastáz zhoubných nádorů. Přístroj, který byl pořízen pro krčskou nemocnici, bude v budoucnu využíván pro léčení široké škály těchto onemocnění.

Na začátku by měl pomoci zejména při léčbě mladých žen, které trpí neplodností způsobenou nezhoubnými nádory dělohy. Dosud se toto onemocnění řešilo zejména klasickou operací s několikadenním pobytem v nemocnici.

„V zahraničí je zdokumentován případ, kdy pacientka po léčbě ultrazvukem už za tři měsíce otěhotněla a posléze porodila zdravou holčičku. To by bylo po klasické otevřené operaci těžko možné,“ vysvětluje gynekoložka Jana Stejskalová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?