Tiskové prohlášení VZP

12. 6. 2012 6:03
přidejte názor
Autor: Redakce
V poslední době se objevují nepravdivá tvrzení o tom, že Všeobecná zdravotní pojišťovna nechce hradit péči v pobytových zařízeních sociálních služeb (PZSS). Proti takovým účelovým obviněním se důrazně ohrazujeme.


O tom, že podávání léků ústy již není v PZSS hrazeným zdravotním výkonem, rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví ČR svojí vyhláškou

VZP neodmítá možnost uhradit podávání léků ústy, pokud by trvalo z prokazatelně zdravotních důvodů 10 minut či více, jak to požaduje ministerská vyhláška. Na tomto postupu se VZP shodla se všemi ostatními zdravotními pojišťovnami a Sdružením praktických lékařů ČR.

V roce 2011 VZP uhradila za péči v PZSS 838 milionů Kč (v této částce nejsou zahrnuty léky a zdravotnické prostředky, které klienti PZSS dostávají a které pojišťovna hradí navíc). Více než půl miliardy Kč z uvedené částky jde přitom na pouhé podávání léků, v naprosté většině ústy!

VZP usiluje o to, aby za téměř miliardu korun, kterou hradí ročně pobytovým zařízením, dostávali její pojištěnci skutečnou ošetřovatelskou péči a ne jen pouhé „sypání prášků do úst“. Nechceme v žádném případě na našich pojištěncích šetřit, ale požadujeme, aby za obrovskou částku, kterou PZSS hradíme, dostávali to, na co mají právo.

Další podrobnosti naleznete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?