Tocilizumab i pro pacienty se závažnou, aktivní a progresivní RA

20. 10. 2014 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Evropská komise schválila přípravek tocilizumab (RoACTEMRA, výrobcem Roche) pro použití u pacientů se závažnou, aktivní a progresivní revmatoidní artritidou (RA), kteří dosud nebyli léčeni methotrexátem.




Léčba onemocnění v této kritické fázi může zabránit nevratnému poškození kloubů a dlouhodobé invaliditě. Tocilizumab je prvním antagonistou receptoru pro interleukin6 (IL-6), který je v Evropě schválen pro použití u pacientů s časnou RA.
„Přípravek představuje účinnou biologickou léčbu pacientů s časnou RA, která může změnit průběh onemocnění a snížit pravděpodobnost invalidity,” uvedla ředitelka medicínského oddělení a oddělení vývoje léků společnosti Roche dr. Sandra Horningová. „Tocilizumab, coby první antagonista receptoru pro IL-6 schválený pro časnou RA, řeší potřebu dalších léčebných možností kromě léčby pomocí anti-TNF u tohoto invalidizujícího onemocnění,” dodala dr. Horningová.
Schválení vycházelo z výsledků studie FUNCTION, klinického hodnocení fáze III, které posuzovalo účinnost, bezpečnost a prevenci strukturálního poškození kloubů u pacientů s časnou středně závažnou až závažnou RA (definovanou jako ?2 roky od diagnózy), kteří dosud nebyli léčeni methotrexátem. Studie prokázala, že u pacientů, kteří dostávali tocilizumab v kombinaci s methotrexátem nebo jako jedinou léčbu (monoterapii), došlo po 24 týdnech k významně většímu zlepšení aktivity onemocnění (DAS28 remise) než u pacientů, kteří dostávali samotný methotrexát.
Údaje také prokázaly, že při léčbě tocilizumabem s i bez methotrexátu bylo dosaženo větší inhibice strukturálního poškození kloubů ve srovnání se samotným methotrexátem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?