Tradice, která zavazuje

8. 6. 2010 14:14
přidejte názor
Autor: Redakce

Jeho dědeček byl významný oční lékař, prastrýc prof. Josef Hynie založil českou sexuologickou školu a vedl pražský Sexuologický ústav v letech 1934–1974. Pokračovatel rodu Jiří ale nebyl rozhodnutý, zda pokračovat v jejich stopách. „Uvažoval jsem o zoologii nebo o fyzice, ale geny a dědečkův příklad mě nakonec dovedly tam, kde jsem dnes,“ říká MUDr. Jiří Hynie z očního oddělení FN Na Bulovce v Praze.

MUDr. Jiří Hynie
Autor: Leoš Chodura
 

* 1963 v Jihlavě Po maturitě na gymnáziu (1982) byl přijat na Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Od promoce v roce 1988 stále pracuje na očním oddělení FN Na Bulovce. Specializuje se na choroby slzných cest, plastickou chirurgii očních adnex a okolí oka a na oční komplikace u AIDS. Je velmi šťastně ženatý a má 2 dospělé děti.



OTÁZKA: * * Začněme vašimi kořeny ve slavném rodu Hyniů...

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Bratr mého dědečka byl zakladatelem moderní české sexuologie. Všichni moji předkové a příbuzní sice lékaři nebyli a nejsou, ale několik se jich najde. Dědeček byl až do své smrti primářem očního oddělení nemocnice v Jihlavě a určitě to byl člověk, který na mě měl rozhodující vliv. Nemohu však říci, že bych byl předurčen pro medicínu. Jako malé dítě jsem ji chtěl dělat, potom jsem měl hodně dlouhou pauzu, kdy jsem chtěl dělat mnoho jiných věcí, počínaje zoologií a chemií, ale pak už mě to přitáhlo a nepustilo. Definitivně jsem se rozhodl na gymnáziu a jediné, co mě na tom mrzí, že se toho dědeček už nedožil. On mne navíc přivedl i k očnímu lékařství a dokázal přesvědčit, že je to krásná práce. I moje manželka Irena je sestřičkou na očním oddělení.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Kde jste po promoci na lékařské fakultě začínal?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Budete se divit, ale tady na Bulovce. (smích) Jsem tu vlastně už 22 let. Je fakt, že jsem kdysi jezdil jeden den v týdnu pracovat do Neratovic a v tom pokračuji, ale nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych pracoval jinde.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Vaše pracoviště patří mezi nejuznávanější ve svém oboru v ČR. V čem tkví jeho výjimečnost ve srovnání s ostatními odděleními a klinikami?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Nevím, jestli se dá mluvit o výjimečnosti, i když faktem je, že v současné době zde pokrýváme celé spektrum výkonů – od Šumavy k Tatrám. Ale já sám jsem pyšný na péči o slzné cesty zejména u novorozenců, protože to je práce, do které se mnoha lidem moc nechce. Nemohu říci, že by to bylo nějak extrémně náročné, ale chce to čas, trpělivost a nic za to není. Jen pro informaci – trpí-li stejným problémem například pes, veterinář si za sondáž účtuje mezi 3 a 5 tisíci korun. U člověka pojišťovna hodnotí tento výkon 35 body, což znamená přibližně stejnou částku v korunách. Takže jsme jedni z mála, kteří to vůbec dělají.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Jde o časté onemocnění a stoupá jeho výskyt?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

V podstatě nejde o onemocnění, je to drobná vývojová vada. Vyskytuje se zhruba u 10 procent novorozenců a tento počet zůstává prakticky stejný.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Hraje tu úlohu genetická dispozice? A jaká je úspěšnost léčby?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

A víte, že ani nevím, jestli to dělá nějaký konkrétní gen? (smích) Ono to vlastně není tak důležité, důležitější je to vyléčit. Dá se říci, že úspěšnost léčby je stoprocentní, ale ne vždy jde jen o jednoduchou sondáž. To se týká 90 až 95 procent miminek, zbytek jsou případy, které se musí léčit operativně. Konkrétně se jedná o dva druhy operací. První možnost je obdobná sondáž se zavedením stentu dle Gavarise. Stent pak zajišťuje průchodnost slzovodu po dobu hojení, sám ale slzy neodvádí. Dětem zpravidla nepůsobí žádné potíže a bývá ambulantně odstraněn za tři měsíce až jeden rok. Efekt výkonu, to jest plná drenáž slzných cest, dosahuje kolem 95 procent. Tato operace je prováděna v celkové anestezii, při standardní spolupráci oftalmologa s otorinolaryngologem. Druhou možností je pak již klasická dakryocystorinostomie, což je vlastně vytvoření nové komunikace mezi slzným vakem a nosní dutinou. Přiznám se, že já sám na tento výkon u miminek odvahu nemám, jsem dohodnutý s primářem Rezkem z kolínské nemocnice, kam mu je posílám. U dospělých tento zákrok provádím, ono to sice zní složitě, ale zase tak strašné to není.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * To je nejnáročnější zákrok, který se u vás provádí?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

To určitě ne. Podle mě nejnáročnější jsou u nás nedávno zavedené vitrektomie, což je vlastně odstranění sklivce z nitra oka. To je jistě nesmírně náročná věc, která vyžaduje zkušeného operatéra, a není to jednoduchá práce. Na klinice se provádí jedna taková operace za týden až dva. Pochopitelně by se jich dalo dělat víc, ale protože jsme teprve „v rozjezdu“, potřebujeme zatím získat více zkušeností a vyškolené odborníky.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Jde i o finančně náročnou záležitost?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Určitě, a to nejen co se týče přístrojů, ale ty už na to máme. Navíc, je to jeden z mála výkonů, které pojišťovna hradí, takže pro pacienta to neznamená sahat hluboko do kapsy. V tom problém není, ten spočívá spíše v tom, že vychovat chirurga, který je schopen tuto operaci provádět, je nesmírně náročná a dlouhodobá práce. Mladého lékaře bez náležité praxe by k tomu nepustil nikdo. A tady nastupuje tvrdá realita. Je známo, že v současné době je o lékaře nouze. Odcházejí i z naší nemocnice a já nemůžu říci, že bych to nechápal, když nástupní plat neatestovaného lékaře v Německu je v přepočtu 80 tisíc, zatímco tady nedostane ani 18. Navíc když si tam udělá dvě atestace, jeho plat se zhruba zdvojnásobí.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Vás cizina nikdy nelákala?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Ne. Já jsem ještě z té staré generace, kdy jsme až na pár repetentů měli jediné přání – dostat se na dobrou školu. Dneska jsou to prachy, pokud možno bezpracně získané.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Jezdíte alespoň na stáže do zahraničí?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Víte, já jsem v tomto směru trochu atypický, na stáži v zahraničí jsem nikdy nebyl. Snad nebyla příležitost, a čím jsem starší, tím je i chuť menší. Už jsem přece jen asi trochu usedlejší a na radikální změny moc chuť nemám.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Abyste byl ve svém oboru in, musíte však studovat a poznávat nové věci.

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Tak to je naprosto nezbytná věc a myslím si, že i od českých doktorů je co se učit. Samozřejmě sleduji zahraniční literaturu, i když je někdy obtížněji dostupná. Nejezdím ani na kongresy, to je spíše společenská záležitost, kde se každý pochlubí, jak to umí, druhý si myslí, že to dělá lépe... a já v tomhle neshledávám smysl. (smích) *

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * Vraťme se k vašemu oboru a práci. Jedním z nejčastějších onemocnění oka je šedý zákal. Zaznamenal jste, že by se například snižoval věk, kdy člověk onemocní? Jaké jsou dnešní možnosti léčby a její úspěšnost?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Začnu od konce. Úspěšnost léčení, pokud nedojde k nějaké tragické komplikaci, je prakticky stoprocentní. Tou komplikací, která je naštěstí velmi vzácná, je expulzivní hemoragie, což je masivní krvácení, které během jedné vteřiny zdevastuje celé nitro oka a není způsob, jak jej zastavit. Není to však způsobeno tím, že by chirurgové byli nešikovní, je to predispozice pacienta, která se projeví v nejméně vhodný okamžik. Věk, ve kterém se šedý zákal manifestuje, se za posledních sto let snížil. Jsou známky, které pacient nepozoruje, ale my je vidíme u mladých lidí i dětí. Operace je však vhodná v podstatě až u lidí po padesátce, šedesátce i starších. Je to však individuální. Není výjimkou vidět pro změnu sedmdesátiletého člověka, který má čočky jako osmnáctiletý. Na vznik šedého zákalu má samozřejmě vliv zevní prostředí, dále léky, zejména pokud podáváte kortikoidy.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * Slyšela jsem i názor, že jednou z příčin vzniku šedého zákalu je dlouhodobé vysedávání u počítačů nebo televize. Je tomu skutečně tak?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Kdysi se dělala studie na téma, jak škodí zraku záření obrazovky, a zjistilo se, že na to, aby vznikl šedý zákal, by člověk musel sedět ve vzdálenosti jednoho centimetru od televize po dobu asi 50 let ve dne v noci, aby šedý zákal dostal. (smích) Takže vliv to určitě žádný nemá.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * Daleko závažnějším onemocněním je zelený zákal. Jaké má současná věda možnosti k jeho léčení? Dá se vyléčit?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Vyléčit se nedá, dá se jen léčit. Drtivé většině postižených pacientů stačí pouze kapky, případně jejich kombinace. V současné době je na trhu obrovské množství léků, za posledních dvacet let tolik, že nad tím zůstává rozum stát. Dále jsou tu laserové metody ošetření a jako poslední možnost zůstává operativa. Lze úplně zabránit vzniku komplikací nebo ztráty vidění, která by za normálních okolností při neléčení přišla. Vždy to však vyžaduje maximální spolupráci lékaře a pacienta. Víte, pacient si nesmí říci: „No dneska jsem si zapomněl kápnout, ale už jsem v posteli a on to pro jednou stejně nikdo nepozná...“ Musí chodit na kontroly a být pravidelně sledován. Ovšem oněch „neposlušných“ pacientů mnoho není, v jiných oborech je to podle mého daleko horší. Když si vezmete diabetika – po odběru zajásá, že mu hladina cukru klesla, jde si zahřešit do cukrárny a taky si myslí, že se to nepozná. (smích)

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Náročnou operací je transplantace rohovky – provádíte je i vy?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Tak, jak jsem se na začátku pochlubil, že u nás děláme téměř vše, transplantaci rohovky ne. Upřímně řečeno, je to dobře, protože si myslím, že by na to měla být specializovaná centra, která mají velmi úzkou návaznost na transplantační banky, a v Praze tato pracoviště jsou. Čili si myslím, že by bylo zbytečné se do toho pouštět.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Léčíte rovněž choroby sítnic – které jsou nejčastější, v jakém věku se vyskytují a jaké metody jejich léčby užíváte?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Nejčastějšími chorobami sítnice jsou věkem podmíněná makulární degenerace a změny sítnice způsobené při cukrovce. Makulární degenerace se v pokročilých stadiích vyskytuje ve dvou formách: Jednak atrofická neboli suchá forma degenerace, jež se projevuje ztenčováním tkáně sliznice a ztrátou smyslového a pigmentového epitelu. Vlhkou formu pak provází růst patologických cév, krvácení a zjizvení tkání sítnice oka. Každá forma se léčí trochu jinak. Vždy je to ale velmi svízelný a dlouhodobý proces a zlepšení v tomto případě bývají tak malá, že se jedná spíše o stabilizaci nálezu než o snahu jej nějakým způsobem zlepšit. V tomto případě situace nijak příznivá není, protože sítnice je v podstatě součást mozku a jako každá centrální nervová buňka nemá schopnost se obnovit; když jednou odumře, je to navždy. Sítnice totiž vzniká jako výchlipka mozkové tkáně bez možnosti regenerace. Hraje tu roli genetika a jsou to vlastně změny, které nastupují ve vyšším věku se snížením výživy sítnice. U sedmdesáti- a osmdesátiletých lidí je to naprosto běžný nález. Může se samozřejmě objevit i dříve, ale ne extrémně často. Za nejvýznamnější rizikové faktory vzniku tohoto onemocnění se považují genetické dispozice, kouření, obezita a hypertenze.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Významnou součástí dětského očního lékařství je léčba strabismu. Jaké jsou jeho formy a projevuje se jen u dětí, nebo i v dospělém věku?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Na tuto otázku by vám dal vyčerpávající odpověď doktor Ondráček, což je náš strabolog číslo jedna. Forem strabismu je mnoho, léčení je dlouhodobé a komplexní, navíc každé pracoviště používá rozličné metody. Jak jsem však vypozoroval u kolegy Ondráčka, dává přednost konzervativní léčbě před operacemi. Velké procento šilhání je způsobeno vrozenými refrakčními vadami, to znamená, že oči potřebují brýle a nemají je. Obrovskou roli tu hraje genetika i vývoj plodu v průběhu těhotenství.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * V rozhovoru už jsme se dotkli toho, že vznik očních onemocnění souvisí se způsobem života – obezita, nezdravé stravování, kouření, přílišné opalování a tak dále... Jak velký vliv tyto faktory mají?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Obezita a stravování mají určitě vliv na diabetes 2. typu, což s očním onemocněním souvisí úzce, protože nejčastějším projevem cukrovky jsou poruchy na sítnici. Co se týče opalování, dovedu si představit, že v místech s ozonovou dírou přemíra UV paprsků způsobí rychlejší rozvoj šedého zákalu, nicméně to dnes žádný kardinální problém není. Kouření není dobré, co se týká makulární degenerace, protože zhoršuje výživu všech tkání...

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Oko je oknem do těla, říká se. Je pravdou, že iridologie dokáže rozpoznat choroby, které s okem v podstatě nesouvisí?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Jsou určité choroby, které se na oku projeví, tomu věřím. Kupříkladu, pokud uvidím na sítnici krvácení či cévní změny, budu pátrat, zda dotyčný nemá cukrovku. Ale abych poznal, že ten člověk ve dvaceti letech prodělal levostranný zánět ledvin, to se obávám, že je nesmysl a něco podobného jako věštění z koule či astrologie.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Ptám se proto, že, jsem se setkala s lidmi, kteří tvrdili, že podle oka, jazyka a tepu určí diagnózu.

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Kdyby to byla pravda, už dávno existuje stroj, který vám vyfotografuje oči, jazyk, změří puls a na základě těchto vyšetření vyhodí lísteček s vaší chorobou.

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * * Když si potřebujete odpočinout „od očí“ a trochu zarelaxovat, jaký na to máte recept?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

Sport, jak na mně vidíte, to není. Muziku mám samozřejmě moc rád, tu s velkým M, jako Bacha, Mahlera či Šostakoviče. A četba? Možná vám přijdu úchylný, ale mě už v posledních letech ani tak netáhne krásná literatura, spíš odborné věci z úplně jiné oblasti, než je ta má. Strašně rád čtu knížky o fyzice, to je úžasný obor, ve kterém navíc na rozdíl od společnosti zákony platí. Do kina s manželkou zajdeme párkrát ročně, spíš o dovolené, protože ve všední den na to není příliš čas, a když je, není energie. (smích)

8.6.2010 14:24:55

 

OTÁZKA: * A když energie chybí, kde si ji dobíjíte? Na venkově?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Jiří Hynie

MUDr. Jiří Hynie

To si pište. Dědeček postavil někdy v šestačtyřicátém roce chatu na Vysočině a tam je to nejlepší, tam hledám klid, a někdy ho tam dokonce i nacházím. Žádná cizina, moře ani hory mě nelákají. *

8.6.2010 14:24:55

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?