Tradiční brynza má zázračné účinky

19. 12. 2006 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Tradiční brynza vyrobená ze syrového nepasterizovaného mléka se vyznačuje o mnoho větším množstvím mléčných bakterií něž jogurty. Předčí i acidofilní mléko...


V nich se nacházejí jen dva druhy mléčných baktérií, v brynze je jich, pokud jde o druhovou různorodost, až desetinásobek. Brynza navíc obsahuje také několikanásobně víc organismů, v jednom gramu brynzy je jich asi miliarda.

„Tradiční slovenská brynza vyrobená z nepasterizovaného ovčího mléka si zachovává všechny biologicky aktivní složky původního mléka,“ zdůraznil na odborném semináři Sdružení pro zdraví a výživu - Nové trendy ve výživě profesor Libor Ebringer z Přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

Snižuje cholesterol

Pozitivní vliv brynzy na lidský organizmus ukázal i nedávný první klinický test tradiční brynzy. Po osmi týdnech denní konzumace 100 gramů se u 24 pozorovaných zjistilo snížení hladiny celkového a LDL cholesterolu.

Nejvýraznější pokles zaznamenali ve skupině s vyššími východiskovými hodnotami celkového cholesterolu.

Ve skupině s nízkými hodnotami HDL („dobrého“) cholesterolu se po ukončení pokusu zjistil výrazný vzestup. Vědce překvapil i pokles hladiny glykémie, sérového kreatinu, C-reaktivního proteinu a hodnot krevního tlaku.

Podle Ebringera existují nezpochybnitelné důkazy o významu mléka, osobitně fermentovaného (zkvašeného) mléka ve výživě. Mléčné výrobky jsou vzácným zdrojem vápníku, významnou úlohu hrají také při prevenci civilizačních nemocí, hlavně osteoporózy.

Nejzdravější mléko je ovčí

Ze všech druhů mlék je z hlediska obsahu vápníku nejzdravější ovčí. Ve sto gramech kravského mléka najdete 100 až 120 miligramů vápníku, zatímco v ovčím je to až dvojnásobek.

Podobné je to i ve vztahu tavených sýrů z kravského mléka a brynzy.

Význam brynzy ve stravě podtrhuje i vysoký obsah mléčných bakterií, které mají klíčový význam v podpoře imunitního systému prevence proti různým alergiím.

Brynza se sice vyznačuje vysokým obsahem tuku, odborníci na zdravou výživu ji však díky jejím vlastnostem řadí do skupiny potravin doporučených jako prevence proti skleróze.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?