Tragický omyl maďarských lékařů, pacient operaci nepřežil

7. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři na chirurgické klinice v jihomaďarském Segedínu o víkendu omylem provedli operaci hlavy člověku, který ležel v nemocnici kvůli jinému neduhu. Důchodce, jehož lebka byla omylem otevřena, zákrok nepřežil. "Záměnu pacienta jsme bohužel zjistili až ve chvíli, kdy byla otevřena jeho lebka," uvedl ředitel nemocnice...


BUDAPEŠŤLékaři na chirurgické klinice v jihomaďarském Segedínu o víkendu omylem provedli operaci hlavy člověku, který ležel v nemocnici kvůli jinému neduhu. Důchodce, jehož lebka byla omylem otevřena, zákrok nepřežil. Oznámilo to maďarské ministerstvo zdravotnictví.

„Záměnu pacienta jsme bohužel zjistili až ve chvíli, kdy byla otevřena jeho lebka. Případ bude neprodleně a přísně vyšetřen, aby se zjistilo, kde se stala chyba,“ prohlásil György Nárai, ředitel nemocnice.

Agentura MTI uvedla, že obětí lékařského omylu se stal osmdesátiletý důchodce, který byl hospitalizován s nervovým onemocněním.

Maďarský ministr zdravotnictví Mihály Kökény nařídil celkové prověření systému výběru a odesílání pacientů na operaci v nemocnicích. „Věřím, že rychle zjistíme, kdo nese odpovědnost za tento tragický omyl,“ prohlásil.

Bude-li zjištěna osobní odpovědnost lékařů nebo nemocničního personálu, dotyčnému hrozí podle platných maďarských zákonů až pětileté vězení, řekl podle agentury MTI advokát László Ábrahám, který se specializuje na chyby ve zdravotnictví. Podle jeho slov rodina zemřelého pacienta má právo žádat od nemocnice odškodné, jehož výši určí soud.

Podobné chyby a mylné lékařské zásahy jsou známy i v Česku. Letos v lednu například Stanislav Jančařík a jeho dvě dcery vysoudili na Nemocnici blahoslavené Marie Antoníny v OstravěVítkovicích 1,1 milionu korun. Lékařka interního oddělení zavinila svou nedbalostí v únoru 2001 smrt jeho ženy.

Okresní soud následně vinu lékařky potvrdil a udělil jí roční trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na 2,5 roku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?