Trápí vás nevzhledné jizvy na břiše, bocích či stehnech? Pomoci může olej nebo krém proti striím

18. 1. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos
Lidská pokožka je velice přizpůsobivá a dokáže se efektivně napínat či smršťovat, ale pokud ji člověk vystaví velkému napětí, může popraskat. Na místě pak vzniknou drobné jizvy, kterým se říká strie. Typicky se objevují třeba v těhotenství, vlivem rychlého růstu nebo kvůli přibírání na váze. Poradíme, jak na strie vyzrát, co pomáhá na strie v těhotenství a jaký přípravek na strie zvolit.

Co jsou to strie?

Strie (anglicky stretch marks) jsou drobné jizvy na pokožce, které se někdy označují také jako pajizévky. Typicky se objevují jako reakce na rychlou změnu objemu lidského těla, například v těhotenství nebo v pubertě. Přestože nezpůsobují pacientům žádné zdravotní potíže, z kosmetického hlediska mohou být pro člověka velice nepříjemné.

Ačkoliv si spousta lidí myslí, že strie trápí pouze obézní jedince, není to pravda. Rozhodně se totiž nevyhýbají ani štíhlým osobám. V současné době se s tímto problémem potýká zhruba 90 % žen, ale výjimkou samozřejmě nejsou ani strie u mužů, strie u dospívajících pacientů nebo strie u dětí. Nejčastěji si přitom lidé stěžují na následující obtíže:

  • strie na prsou,
  • strie na pažích,
  • strie na břiše,
  • strie na bocích,
  • strie na zádech,
  • strie na stehnech,
  • strie na zadku. [1, 2, 3, 4]
Svědění kůže v těhotenství může mít řadu příčin. Na co si dát pozor?
Přečtěte si také:

Svědění kůže v těhotenství může mít řadu příčin. Na co si dát pozor?

Jak vznikají strie?

Podle lékařů představují strie jeden z klasických druhů jizev. Objevují se jako přirozená reakce lidské pokožky na nadměrnou zátěž, která bývá důsledkem náhlých změn tělesného objemu. Elastická a kolagenová vlákna se v případě potřeby sice dokáží natahovat a smršťovat na původní velikost, ale pokud k tomu dojde příliš rychle, popraskají a na kůži se objeví drobné jizvičky.

Přestože je tedy lidská pokožka velice přizpůsobivá, pokud je v krátkém časovém úseku vystavena příliš velkému napětí, už se není schopná vrátit do původního stavu. V postižených oblastech pak vznikají drobné praskliny, které se na povrchu pokožky projeví právě jako strie. Jejich původ přitom může být spojený s působením řady různých rizikových faktorů, kam patří například:

  • věk pacienta a jeho genetické predispozice,
  • těhotenství – těhotenské strie na bříšku či na prsou zaznamená až 80 % žen,
  • hormonální změny – například během puberty nebo v klimakteriu,
  • příliš rychlý růst – hlavně u dospívajících pacientů,
  • rychlé nabývání svalové hmoty – především při posilování,
  • rychlé přibírání na váze,
  • rychlý váhový úbytek,
  • užívání léků – například kortikoidy, které ztenčují pokožku a snižují tvorbu kolagenu,
  • Marfanův syndrom – genetické onemocnění, které oslabuje kožní vlákna a způsobuje neobvyklý růst tkání,
  • Cushingův syndrom – endokrinologická choroba, která má na svědomí zvýšenou tvorbu kortizolu, obezitu a vznik fialových strií,
  • Ehlers-Danlosův syndrom – dědičná porucha, která ovlivňuje strukturu pojivových tkání a kůže, což způsobí, že je pokožka příliš křehká. [5, 6, 7, 8]

Jak poznat strie?

Zpočátku může pacient pocítit nepříjemné svědění a na pokožce se začnou objevovat červené strie nebo fialové strie. Tyto jizvy ale postupem času blednou a získávají svou typickou barvu, která je pouze o něco světlejší než okolní kůže. Výsledkem jsou pak jizvičky v podobě delších perleťových linek, což může některým lidem na první pohled připomínat malé hady ukrývající se pod kůží.

Zatímco u světlovlasých jedinců vznikají stříbřitě bílé strie, osoby s větším množstvím pigmentu mohou pozorovat spíše světle béžové jizvy a jindy zase mívají strie růžový nebo modravý nádech. Za určitých okolností se pak mohou tyto pajizévky slévat do větších celků a vytvářet propletené linie nebo mapy. Pokožka je v těchto místech hrbolatá a na dotek jsou cítit prohlubně. [9, 10, 11]

Jak odstranit strie?

Přestože některé jizvy časem samy vyblednou a téměř se ztratí, jiné zůstávají i po letech dobře viditelné. Úplné odstranění strií v tomto případě bohužel není možné, ale existuje řada způsobů, pomocí kterých se dají účinně zmírnit jejich projevy. K invazivním metodám se řadí především:

  • laserové odstranění strií,
  • mezoterapie (aplikace výživy pomocí mikrojehliček),
  • mikrodermabraze (mechanické obrušování pokožky),
  • radiofrekvence (dochází k remodelaci kůže),
  • chemický peeling (použití speciálních roztoků),
  • abdominoplastika (chirurgický zákrok).

Pokud si nevíte rady, jak se zbavit strií, pomoci mohou také speciální kosmetické přípravky.  Sem patří například olej na strie, krém na strie nebo různá tělová mléka, což se hodí jako korekce i prevence. Ty je nutné jemně vmasírovat do kůže, která bude při pravidelném užívání více hydratovaná, pružnější a odolnější.

Na trhu dnes existuje celá řada oblíbených přípravků proti striím, z nichž můžete vybírat. Kromě toho se ale k pravidelným masážím pokožky ohrožené vznikem jizev používají také přírodní oleje, jako je například kokosový olej na strie, ricinový olej na strie nebo také olivový, mandlový či arganový olej. Lékař pak může předepsat také produkty s retinolem.

V rámci prevence byste měli dbát hlavně na dodržování režimových opatření. Důležitá je správná životospráva, konzumace vitamínů a pravidelná pohybová aktivita. Dále pak mohou pomoci také masáže nebo různé přípravky a gely s aloe vera. Pamatujte přitom, že pravidelné promazávání pomocí krémů a olejů je potřebné hlavně v těhotenství nebo při cíleném nabírání svalové hmoty. [12, 13, 14, 15]

Bi-Oil PurCellin Oil

Pokud marně přemýšlíte, co je nejlepší na strie, rozhodně vyzkoušejte oblíbený přípravek Bi-Oil PurCellin Oil (200 ml). Jde o přední světový kosmetický produkt, který má mnoho využití. Zanechává totiž pokožku jemnou a hebkou, hydratuje ji, pomáhá sjednotit její tón, přispívá ke zlepšení vzhledu jizev, preventivně působí proti vzniku strií a navíc příjemně voní.

Bi-Oil na strie obsahuje účinnou kombinaci rostlinných extraktů a vitamínů v olejové bázi. Důležitá je hlavně patentovaná složka PurCellin Oil, která zlepšuje roztíratelnost a zajišťuje snadné vstřebávání dalších látek. Kromě toho pak Bi-Oil proti striím zahrnuje také směs měsíčkového, levandulového, rozmarýnového a heřmánkového oleje, ale i vitamín A nebo vitamín E.

Weleda těhotenský pěsticí olej

Spousta nastávajících maminek řeší otázku, co na strie v těhotenství nejlépe pomáhá a jak zamezit vzniku nevzhledných jizviček. Řešením by mohl být Weleda těhotenský pěsticí olej (100 ml), který udržuje pokožku pružnou a hladkou. Při pravidelném užívání funguje skvěle jako prevence vzniku nových strií a zároveň příznivě působí také na jizvy, které se na pokožce už objevily.

Weleda olej na strie je skvělým pomocníkem pro ženy, které řeší změny spojené s těhotenstvím. Obsahuje sladký mandlový olej, olej z pšeničných klíčků, který je bohatý na vitamín E, ale také extrakt organické arniky nebo třeba vzácné oleje z růže, neroli a myrty. Nastávající maminky by jej měly aplikovat krouživými pohyby na břicho, stehna, hýždě a prsa.

Eucerin Ph5 tělový olej proti striím

Dalším oblíbeným přípravkem, jenž brání popraskání pokožky a vzniku drobných jizviček, je Eucerin Ph5 tělový olej proti striím (125 ml). Ideálně se hodí hlavně pro nastávající maminky a kojící ženy s citlivou pokožkou, které jej často používají jako prevenci, ale skvěle poslouží i v případě pacientů, u nichž se už nějaké strie objevily.

Eucerin tělový olej proti striím obsahuje unikátní kombinaci účinných látek, které pokožku vyživují a zvláčňují. Sem patří konkrétně přírodní mandlový, makadamiový, sezamový, jojobový a slunečnicový olej. Dále pak Eucerin olej proti striím zahrnuje kakaové máslo a vitamín E, jenž chrání kůži před volnými radikály. Přípravek se pak díky svému složení snadno vstřebává a také skvěle voní.

Elasti-Q Exclusive tělový krém proti striím

Jestliže hledáte nejlepší krém na strie v těhotenství nebo po porodu, za zkoušku rozhodně stojí Elasti-Q Exclusive tělový krém proti striím (150 ml). Tento produkt zajistí pokožce optimální výživu, díky níž budou drobné i větší jizvičky méně znatelné. Jeho účinné složení přitom podporuje vyblednutí a zploštění již vzniklých strií a brání vzniku dalších jizev.

Krém Elasti-Q Exclusive obsahuje například elastin, D-panthenol, kyselinu hyaluronovou, pupečník, kozinec nebo vitamín E. Skvěle hydratuje pokožku, poměrně rychle se vstřebává a nezanechává po sobě mastný film. Navíc proniká do hlubších vrstev kůže, takže je jeho preventivní působení intenzivnější a dlouhodobější.

Nobilis Tilia tělový a masážní olej proti striím

Chcete-li zmírnit dopady zátěže způsobené výraznou a rychlou změnou hmotnosti, možná by se vám mohl hodit Nobilis Tilia tělový a masážní olej proti striím (200 ml). Tento produkt přispívá k lepší pružnosti pokožky a zajišťuje její rychlejší regeneraci. Funguje tedy jako prevence vzniku strií a zároveň snižuje viditelnost těch, které se na těle již objevily.

Přípravek Nobilis Tilia obsahuje slunečnicový olej, mandlový olej, rakytníkový rostlinný olej a dále pak olej z pšeničných klíčků. Tyto složky jsou navíc doplněny také o éterický olej z mandarinek, pomerančových květů, levandule a myrhy. Díky tomu se vyznačuje příjemnou bylinnou vůní, kterou ocení i citlivé smysly nastávajících maminek.

Zdroje: heureka.cz, solen.cz, priznaky.vitalion.cz, healthline.com, mayoclinic.org, nhs.uk, webmd.com, medicalnewstoday.com, aad.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?