Nejčastější příčinou bolesti v krku je virový zánět. Dá se poměrně snadno vyléčit

18. 1. 2023 7:30
přidejte názor

Bolest v krku je symptom, který si většina lidí spojuje s klasickým nachlazením. To je obvykle způsobeno virovou nákazou, ke které nejčastěji dochází v zimním období. Za vznik potíží však mohou být zodpovědné i některé druhy bakterií, jako je například streptokok. Léčba bolesti v krku se pak odvíjí od její příčiny. Někdy je potřeba užívat antibiotika, jindy si vystačíte s bylinkovými kloktadly a Priessnitzovým zábalem.

Bolest krku může být rozličného charakteru. U některých pacientů se dostaví jen mírné pálení či škrábání, jiné trápí silná bolest v krku, která může vystřelovat až do ucha. Poměrně běžná je také bolest krku na dotek spojená se silným otokem mízních uzlin. Bolesti v krku navíc bývají někdy doprovázeny rýmou, kašlem, chrapotem, zvýšenou teplotou a únavou.

Co může způsobit bolest krku?

Oblast krku je protkána bohatou sítí hlavových nervů. K jejich podráždění pak stačí jen drobný impuls, což se navenek projeví nepříjemnými pocity, pálením a bolestí. Vůbec nejčastější příčinou bolesti v krku je přitom virová infekce.

Virové záněty horních cest dýchacích jsou naprosto běžným problémem, který se objevuje hlavně na podzim a na přelomu zimy a jara. Nachlazení se ovšem neprojevuje jen bolestí v krku. Pacienty často trápí také následující obtíže:

Infekce v krku může být způsobena i bakteriemi. Typickým příkladem je pyogenní streptokok, který vyvolává angínu. V těchto případech se často objevuje bolest na pravé straně krku, případně na levé straně krku. Pacienti mohou zaznamenat také problémy s mluvením, pocit knedlíku v krku, horečku a silný otok krčních mandlí. Za bolestmi v krku mohou ovšem stát i jiné závažnější příčiny:

Co pomáhá na bolest v krku?

Možností, jak se zbavit bolesti v krku, je opravdu hodně. Základem je odhalení příčiny. Pokud jsou potíže způsobeny bakteriální infekcí, lékař vám pravděpodobně předepíše antibiotika. U méně závažných příčin, jako jsou mírné virové infekce, obvykle postačí samoléčba a volně prodejné přípravky z lékárny. Proti bolesti v krku působí velice efektivně:

  • antiseptika,
  • antiflogistika,
  • anestetika,
  • analgetika.

Při léčbě bolestí v krku jsou upřednostňovány přípravky s lokálním působením. Patří mezi ně:

  • kloktadlo na bolest v krku,
  • sprej na bolest v krku,
  • cucavé pastilky proti bolesti v krku,
  • sirup na bolest v krku.

Infekce v krku může být způsobena i kvasinkami. V takovém případě je nutné užívat antimykotika. S pálením a řezáním v krku se mohou setkat i alergici při alergické reakci. Po ruce je proto důležité mít vždy antihistaminika, která utlumí vylučování histaminu, čímž se sníží podráždění dýchacích cest, otok krku a další nepříjemné symptomy.

Kdy je nutné vyhledat lékaře?

Pokud jsou bolesti v krku spojeny se závažnými komplikacemi a omezeními, neměli byste váhat s návštěvou lékaře. Platí to pro následující případy:

  • bolest v krku trvá déle než týden a je opravdu silná,
  • bolest ztěžuje dýchání a brání polykání,
  • bolí vás čelistní klouby,
  • přetrvává vysoká horečka,
  • ve slinách a hlenu je příměs krve. [5, 6, 7]

Bolest v krku: babské rady

Mezi populární babské rady patří určitě Priessnitzův zábal na bolest v krku. Jedná se o studený zapařovací obklad, který mírní otok a urychluje léčbu zánětu. Stačí vzít kousek čisté látky, namočit ji ve vlažné vodě a přiložit na krk. Látka se poté přikryje igelitem a na závěr se ováže suchou čistou látkou (třeba šátkem). Jako alternativu pak někteří odborníci doporučují tvarohový obklad na bolest v krku.

Jelikož neměli naši předkové k dispozici moderní léky, využívali při léčbě bolavého krku nejrůznější přírodní prostředky. Oblíbené byly například čaje z heřmánku, šalvěje, mateřídoušky, řepíku a dalších bylinek. Vyzkoušet můžete také česnek na bolest v krku, který platí za výborné přírodní antibiotikum. Doporučuje se také:

  • zvýšit příjem vitamínu C (rybíz, citrusy, šípky, zázvor nebo rakytník),
  • kloktat slanou vodou nebo Vincentkou,
  • dodržovat pitný režim,
  • pít šťávu z cibule,
  • udržovat v místnosti zdravou vzdušnou vlhkost. [8, 9, 10]

Bolest v krku u dětí

Bolest v krku u dětí by se měla podle většiny pediatrů řešit přírodními a šetrnými prostředky, nejedná-li se zrovna o angínu či o symptom závažnějšího onemocnění. Vhodné jsou zábaly na krk, jitrocelový sirup, bylinkové čaje či šťáva z cibule. Také pastilky na bolest v krku pro děti jsou většinou na bázi nejrůznějších bylinek. Při výběru léků proti bolesti se vždy poraďte s lékárníkem.

U malých ratolestí je nezbytné pohlídat příjem tekutin a potravy. Snadno se totiž může stát, že bude dítě kvůli bolestem v krku a otoku odmítat jíst i pít. Dítěti můžete podávat studené nápoje, které nebudou oteklé hrdlo dráždit. [11, 12, 13]

Chřipka je těžké onemocnění, které se musí vyležet. Antivirotika se ovšem předepisují jen málokdy
Přečtěte si také:

Chřipka je těžké onemocnění, které se musí vyležet. Antivirotika se ovšem předepisují jen málokdy

Bolest v krku z klimatizace

Ačkoliv se s bolestí v krku potýkáme hlavně v zimě, není žádnou zvláštností, že se objeví i v létě. Během parných letních dní totiž většina z nás přechází z horkého prostředí do klimatizovaných prostor. Prudké a rychlé změny teplot pak mohou způsobit nepříjemné pocity v krku a bolest. Snažte se to tedy s klimatizací nepřehánět. Ideální rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by měl být 5 °C, což se jen málokdy dodržuje. [14, 15, 16]

Bolest v krku při kojení

Nachlazení a bolesti v krku se pochopitelně nevyhýbají ani nastávajícím maminkám a ženám, které kojí. Během kojení by se měla maminka zamýšlet nad vším, co konzumuje, a především konzultovat výběr léčiv s odborníkem. Zcela nevhodné jsou cucavé pastilky a spreje se znecitlivujícími účinky obsahující jód. U těchto přípravků totiž nelze vyloučit přechod do mateřského mléka.

Ženy by se měly vyhýbat také šalvěji, která tlumí laktaci, a mátě. Neškodné jsou ovšem pastilky s islandským lišejníkem, zázvorem a citronem. [17, 18, 19]

Zdroje: cdc.gov, mayoclinic.org, osteopathic.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, kidshealth.org, myhealth.alberta.ca, webmd.com, breastfeedingnetwork.org.uk, thewomens.org.au, parenting.firstcry.com, farmaciepropraxi.cz, cpzp.cz, internimedicina.cz, stefajir.cz

Bolest v krku – rozcestník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?