Trest smrti a doživotí za čínský melaminový skandál

22. 1. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Trest smrti dostal Čang Jü-ťün, jenž vedl továrnu, která byla údajně největším zdrojem melaminu. Doživotní trest vězení vynesl soud nad Čang Jen-čangem za ohrožení národní bezpečnosti. Ve středu má slyšet rozsudek také generální manažerka mlékárny...


K trestu smrti odsoudil čínský soud jednoho z mužů souzených v souvislosti se skandálem kolem průmyslové chemikálie melamin v sušené kojenecké stravě. Další muž byl odsouzen na doživotí, oznámila agentura Reuters.

Trest smrti dostal Čang Jü-ťün, jenž vedl továrnu, která byla údajně největším čínským zdrojem melaminu. Doživotní trest vězení vynesl soud nad Čang Jen-čangem za ohrožení národní bezpečnosti. Ve středu má od soudu slyšet rozsudek také generální manažerka mlékárny Sanlu Tchien Wen-chua. Celkem zatím bylo v souvislosti s melaminovým skandálem obviněno 15 lidí.

Po konzumaci kontaminovaného mléka zemřelo nejméně šest dětí a dalších téměř 300.000 onemocnělo. Soud se koná v průmyslovém městě Š'-ťia-čuang v provincii Che-pej, kde bylo hlavní sídlo nyní zkrachovalé mlékárny Sanlu. Ta se ocitla v samotném srdci skandálu, když byla loni v září přítomnost melaminu zjištěna v jejích produktech.

Soudní proces sledují rodiny dětí, které skandál zasáhl. Někteří rodiče požadují pomstu, někteří odškodnění a jiní chtějí jen slyšet odpověď na otázku, jak ke kontaminaci takového rozsahu mohlo dojít.

„Doufáme, že ta žena (Tchien Wen-chua) dostane maximální možný trest,“ říká podle Reuters Chou Žung-po z východní provincie Šan-tung, jehož roční syn zemřel na poškození ledvin způsobené melaminem v mléce. „Doufáme, že tohle vyšle signál všem mlékárnám na světě,“ prohlásil muž chvějící se zimou před šedou soudní budovou.

„Měli by ji zastřelit, smrt za smrt,“ dodává Čeng Šu-čen, osmačtyřicetiletá babička z provincie Che-nan, jejíž roční vnučka rovněž zemřela na selhání ledvin poté, co pila sušené mléko vyrobené mlékárnou Sanlu, ale na seznam obětí započtena nebyla. „Moje vnučka zemřela, a proto by ona (Tchien) měla zemřít taky.“

Melamin je průmyslová chemikálie, která se přidává do umělých hmot používaných například při výrobě plastových židlí. Do mléka byla dodávána, aby při testech uměle zvyšovala měřený obsah bílkovin a aby tak vyvolávala dojem, že surovina je hodnotnější.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?