Trestní oznámení na Hegera je podle MZ zneužitím před volbami

26. 6. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Trestní oznámení na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), které na něj podala rada postižených kvůli zneužití pravomocí a dalším činům, je podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně exemplárním příkladem, jak lze zneužít trestní oznámení v předvolebním období.


Sršeň to řekl ČTK. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) podle svého šéfa Václava Krásy ale žádnou stranu neupřednostňuje a politizování odmítá.

Hegera rada kritizuje za zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici, stanovení nadstandardu a připlácení za vybraného lékaře. Ministr se podle ní snaží prosadit i dlouhé dojezdové doby k lékaři a snížit počet kvalifikovaných zdravotníků v nemocnicích. Podle oznámení jsou tato opatření protizákonná a v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod. Heger se tak prý dopustil trestných činů zneužití pravomocí úřední osoby, podněcování a poškození cizích práv.

„Pokud rada opravdu trestní oznámení podala, je to exemplární příklad, jak lze zneužít trestní oznámení v předvolebním období a zároveň tak mrhat státními finančními prostředky a kapacitami policie,“ řekl Sršeň. Podotkl, že obsahem trestního oznámení je v podstatě vše, na čem se shodla celá koalice v rámci programového prohlášení vlády. „V této souvislosti se oznámení jeví samo o sobě jako víc než absurdní,“ dodal.

Podle Krásy je trestní oznámení jediná možnost, jak může nyní rada zájmy postižených hájit. Šéf NRZP uvedl, že v diskusích ministerstvo připomínky nezohlednilo. „Odmítáme politizaci kroků na ochranu zdravotně postižených,“ uvedl Krása. Zdůraznil, že ani on, ani nikdo jiný z vedení rady v podzimních krajských a senátních volbách nekandiduje a NRZP žádnou stranu neupřednostňuje.

„Pan ministr Heger svými novými zákony od roku 2010 prosadil několik velmi kontroverzních ustanovení, která zavádějí nové přímé platby pro pacienty. A to přesto, že článek 31 Listiny základních práv a svobod zaručuje občanům právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky,“ uvedl Krása v trestním oznámení.

Heger zvýšil od loňského prosince platby za den v nemocnici z 60 na sto korun. Od ledna však pacienti už neplatí 30 korun za položku na receptu, ale za celý recept. Mohou si pak také připlatit za lehčí sádru, lepší nitrooční čočku a některá očkování a od června i za vybraného lékaře. Stanovením přímých plateb Heger podle Krásy vytváří nerovné podmínky v přístupu ke zdravotní péči pro zdravotně postižené, seniory či mladé rodiny s dětmi.

Heger plánuje od ledna 2014 další změny v poplatcích, pacienti by mohli dát 200 korun, když půjdou ke specialistovi bez doporučení praktika. Platba u praktika by mohla stoupnout z nynějších 30 na 50 korun. Do nadstandardů by mohly přibýt lázně, zubní plomby pro dospělé, rehabilitace, dlouhodobá péče nebo zdravotní doprava. Ministr ale opakovaně řekl, že s rozšiřováním plateb vyčká na rozhodnutí Ústavního soudu, kde si na poplatky stěžovala ČSSD.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?