Třetina předškoláků nepodstupuje zubní prevenci

10. 9. 2013 6:26
přidejte názor
Autor: Redakce
V Brně včera zastavil kamion se zubní ordinací, lékaři v něm prohlédli zejména děti z mateřských škol. Kamion objede pět měst a jeho cílem je vštípit dětem nutnost každoročních preventivních prohlídek u zubaře. Podle údajů Ústavu klinické a experimentální stomatologie (UKES) neabsolvuje každoročně preventivní stomatologickou prohlídku až třetina předškoláků, uvedla PR manažerka Julie Hájková.


„Návštěva kamionu sice nenahradí preventivní stomatologickou prohlídku, ale má za úkol objasnit dětem, co je při zmíněné prohlídce čeká a vštípit jim, že se nemají čeho obávat, pokud budou k lékaři docházet pravidelně,“ uvedla Hájková.

Výzkum UKES ukázal, že u zhruba poloviny sledovaných předškolních a mladších školních dětí bylo spolu s preventivní prohlídkou nutné ošetření jednou nebo více výplněmi. Pokud ale lékaři kaz objeví včas, je ošetření jednodušší.

Podle Zdeňka Broukala z Ústavu klinické a experimentální stomatologie mohou za špatnou situaci leckdy rodiče, kteří děti na pravidelné prohlídky neberou. Meziroční přírůstek kazu se podle odborníků významně zvyšuje ve věku kolem tří až čtyř let.

V pojízdné ordinaci působí i dentální hygienisté, kteří dětem vysvětlí jak a čím nejlépe dodržovat ústní hygienu. Odpoledne potom mohou za zubními specialisty zavítat i dospělí. Takzvaná Tour de zdraví bude pokračovat v Prostějově, Plzni, Českých Budějovicích a v Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?