„Konzumace kávy byla častěji spojená s kladnými než negativními dopady na celou škálu zdravotních rizik,“ uvedli autoři této srovnávací studie.
Vysoká konzumace kávy byla například provázená nižším rizikem konkrétních typů rakoviny včetně rakoviny prostaty, děložní výstelky, melanomu, rakoviny ústní dutiny, leukémie, nemelanomové rakoviny kůže a rakoviny jater.
Pijáci kávy, kteří si dopřáli tři šálky denně, měli nejnižší riziko kardiovaskulárních chorob, koronární choroby srdeční a infarktu. Konzumace kávy byla také spojena s nižším rizikem neurologických problémů včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a deprese.
Negativní zdravotní následky byly naopak zjištěny při konzumaci kávy během těhotenství. V tomto případě se zdá být konzumace kávy spojená s nízkou porodní váhou, předčasným porodem a potraty.
U žen náchylných k lámavosti kostí káva zvyšuje riziko dalších fraktur, tvrdí vědci na základě nejnovějšího průzkumu.
poznámka