Tři krajské nemocnice se sloučí ve společnost

27. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Transformace nemocnic dostala zelenou. Krajští zastupitelé po více než tříhodinové bouřlivé diskusi odsouhlasili vytvoření jediné akciové společnosti s názvem Nemocnice Olomouckého kraje...


Skončí v ní šternberská, přerovská a prostějovská nemocnice, které zřejmě od Nového roku přestanou fungovat jako příspěvkové organizace. Krajská koalice přehlasovala opozici v poměru 30: 15, čtyři zastupitelé se hlasování zdrželi.

“ Pokud chceme hospodaření krajských nemocnic stabilizovat a zlepšit tím zdravotní péči, musíme k transformaci přistoupit,“ argumentoval před krajskými poslanci náměstek hejtmana Ladislav Kavřík ( ODS).

Vytvoření akciové společnosti obhajoval i europoslanec a bývalý hejtman Jan Březina ( KDUČSL). “ Jsme v časové krizi. Přijetí legislativy by nám mohlo v transformaci zabránit,“ uvedl.

Podle Březiny jen tak skončí kuratela státu, který neustále mění podmínky. “ Stát přikázal zvýšení mezd zdravotníkům, na které kraj nemá peníze. Přitom v součtu to znamená osm set milionů korun,“ prohlásil.

Opozice transformaci jednoznačně odmítla. “ Zdravotní systém je založen na solidaritě, nemůžeme dopustit existenci medicíny tříd,“ deklamoval z prohlášení sociální demokracie Jaromír Czmero. V předloženém návrhu mu chyběly cíle transformace.

„Není v něm ani zdravotní plán léčebné péče, zabývá se jen obchodním právem,“ prohlásil. Ještě ostřeji reagovali komunisté, kteří ústy Jaroslava Čížka přisoudili transformaci silný politický aspekt.

Zastupitel Josef Augustin ( KSČM) pak přednesl seznam tří desítek otázek. Mezi nimi zapochyboval i o počtu členů v dozorčí radě. „Ať jsem počítal, jak jsem počítal, pět není dělitelné třemi,“ uvedl Augustin.

Stanislav Handl z advokátní kanceláře RitterŠťastný, která byla pro vedení kraje konzultantem, připustil chybu ve zpracování stanov. “ Ještěže na to přišel, jinak by novou společnost ani nezaregistrovali,“ svěřil se.

Olomoucký kraj je jedním z posledních, který k přeměně nemocnic na akciové společnosti přistoupil. Výjimku činí v tom, že ze tří nemocnic vytvoří jedinou akciovou společnost.

Centrální řízení tří nemocnic v okruhu dvaceti kilometrů je prý výhodnější. V létě má v nemocnicích proběhnout majetková inventura. Další transformační kroky budou zastupitelé schvalovat v září.

Pavel Konečný, Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?