Tři nemocnice Pardubického kraje obmění devět z 26 sanitek

24. 5. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Orlickoústecká, Litomyšlská a Svitavská nemocnice letos a příští rok s přispěním Pardubického kraje obmění devět ze svých celkových 26 sanitek. Některé z nich jsou za běžnou hranicí životnosti.


Další sanitku získá Nemocnice následné péče Moravská Třebová, uvedl David Záruba z oddělení komunikace a vnějších vztahů hejtmanství.

Průměrné stáří vozů v uvedených nemocnicích je mezi devíti až 14 let a velmi rostou náklady na opravy. „V mnoha případech patří téměř do kategorie veteránů a mají najeto až 900.000 kilometrů. Nejstarší byly ještě nedávno dva sanitní vozy ve Svitavské nemocnici, kde působily přes 20 let,“ uvedl Záruba. Většinu investic zaplatí nemocnice ze svých rozpočtů, na tři přispěje Pardubický kraj.

Novou dopravní sanitku potřebuje i Nemocnice následné péče Moravská Třebová. Radnice pro tento účel darovala nemocnici půl milionu korun, zbylých 700.000 korun doplatí Pardubický kraj.

Pro nemocnice v Pardubicích a Chrudimi zajišťují zdravotní dopravní službu externí dodavatelé.

Pětadvacet nových sanitních vozů loni převzala Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje. Pořídila je s pomocí dotace z Integrovaného operačního programu. Vozy jsou vybaveny lékařskou technikou, například plicními ventilátory, defibrilátory, napojením na zdravotnickou databázi a rovněž moderní navigací, parkovacími senzory a kamerami. Vozový park záchranky se tak po letech dostal na solidní úroveň a měl by se pravidelně obměňovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?