Tři nemocnice Plzeňského kraje loni zvýšily ztrátu, tři měly zisk

3. 3. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle údajů, které má ČTK k dispozici, měly nemocnice v Klatovech, Rokycanech a Domažlicích loni dohromady propad celkem přes 54 milionů korun, to je více než v roce 2007. Nemocnice ve Stodu a léčebny nemocných v Horažďovicích a v Plané vykázaly celkový zisk předběžně tři čtvrtě milionu korun...


Tři velké nemocnice patřící Plzeňskému kraji loni prohloubily ztrátu, zbylé tři menší vykázaly mírný zisk.

Kraj už vypsal výběrové řízení na zpracovatele auditu, který se zaměří na hospodaření a personální obsazení nemocnic, řekla ČTK hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD). Výsledky auditu by měl mít kraj k dispozici zhruba v polovině roku. Mimo jiné i na jeho základě se bude vedení kraje rozhodovat, jak s nemocnicemi dál naloží.

„Rozhodně bychom nechtěli nechat tento režim obchodních společností, protože se ukázalo, že není tak prospěšný, jak se původně při jejich zakládání deklarovalo,“ konstatovala. Sociální demokraté nikdy nesouhlasili s převedením krajských nemocnic na akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným. Zatím ale ještě nejsou rozhodnuti, do jaké formy by chtěli nemocnice transformovat. „Buď jako neziskové organizace, druhá možnosti je holding, ovšem s kvalitním vedením,“ uvedla Emmerová.

Největší propad měla loni podle neauditovaných výsledků nemocnice v Klatovech. Hospodaření skončila v minusu 39,5 milionu korun, finanční plán jí povoloval propad 40 milionů. O rok dříve přitom vykázala ztrátu 12,5 milionu korun. Ještě bývalý radní pro zdravotnictví Pavel Karpíšek (ODS) loni navýšení ztráty odůvodnil plně pokrytými odpisy a výrazným navýšením výdajů na mzdy kvůli stabilizaci personálu. Nemocnice se totiž loni potýkala s personální krizí a porodnici hrozilo uzavření.

Nemocnice v Domažlicích měla loni předběžnou ztrátu tři miliony korun, finanční plán jí povoloval až 5,5 milionu. V roce 2007 měla ztrátu dva miliony korun. Rokycanská nemocnice loni vykázala předběžnou ztrátu 11,76 milionu korun, o rok dříve to bylo 10,75 milionu korun. Nemocnice ve Stodu loni předběžně vydělala 350.000 korun, podobně jako v roce 2007. Loňský předběžný zisk nemocnic následné péče byl v Horažďovicích 187.000 korun a v Plané 220.000 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?