Třikrát vytížený gama nůž

7. 3. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Podpis vládního memoranda, které lékařům zaručuje přidat na tarifních mzdách pět až osm tisíc, ještě ani neoschl, a ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý už připravuje v českých nemocničních poměrech bezmála revoluci. Chce lékaře přesvědčit, aby z tabulkových platů přešli na smluvní.


Zároveň připouští možnost výraznějšího přidání, než nabídla vláda. Již teď přitom lékaři z Homolky patří s průměrným platem 76 tisíc korun k nejlépe odměňovaným.

„Chci jim nabídnout jednu sumu, v níž budou zahrnuty všechny složky. Tedy základní plat, osobní příplatky, odměny, služby. Máme rezervy, abychom mohli částku nastavit velmi zajímavě,“ vysvětluje Dbalý v rozhovoru pro týdeník EURO.

EURO: Za rok by se měl snížit počet přesčasů lékařů na zákonnou normu. Už víte, jak se s tímto požadavkem ve své nemocnici vyrovnáte?

DBALÝ: Právě smluvní plat, který se dohodne s konkrétním lékařem, by mohl část přesčasů eliminovat. Na řešení je i další prostor. Můžeme se bavit například o tom, jestli je nutné, aby v rámci neurooborů sloužili na intenzivní péči tři lékaři, a nemohl by tam být jen jeden, který si, pokud nastane problém, kolegu přivolá telefonicky. V současné situaci ale žádný ředitel nemocnice nemůže služby výrazně redukovat. Platí totiž vyhláška zdravotních pojišťoven, která vyžaduje určitý počet lékařů na určitý počet lůžek, i když se diskutuje o tom, že by se měla výrazně změkčit. Prostor pro rušení služeb však jistě je. Když v noci navštívíte například americkou nemocnici, první, co vás napadne, je, že tam nikdo není. Lékaři zkrátka přijdou na oddělení, až když se něco děje. Přivolá je kvalifikovaná sestra, která umí odhadnout u lůžka nemocného jeho stav. Díky tomu nemocnice velmi ušetří.

EURO: Jedním z reformních nástrojů by mělo být rušení části akutních lůžek. Počítáte s tím, že by se toto opatření dotklo i Nemocnice Na Homolce?

DBALÝ: Nemohu to vyloučit, i když je máme skoro stoprocentně obsazená pacienty po náročných operacích. Souhlasím ale s tím, že akutních lůžek je v České republice zbytečně moc a že z části z nich by se mohla stát například lůžka následné péče.

EURO: České zdravotnictví se loni posunulo do krize ještě hlouběji. Jak napjaté finance zvládla vaše nemocnice?

DBALÝ: Skončili jsme rok se ziskem 28 milionů korun, a to jako příspěvková organizace státu nejsme povinni zisk vytvářet. Snažíme se o něj proto, abychom měli na odměny pro všechny zaměstnance. Jsme ekonomicky stabilizovaná nemocnice, jsme schopni investovat do nových technologií, splácíme dlouhodobý dluh. Ale zdravotnictví letos prochází totální katarzí, takže jsem zvědav, jak ji ustojíme.

EURO: Koncem roku se objevily informace, že nemocnicím docházely peníze na plánované výkony, na dražší terapie. Museli jste také odmítat pacienty?

DBALÝ: Předně musím říci, že nepokrýváme všechny obory, soustředíme se na naše dva hlavní programy. Máme v nemocnici komplexní kardiovaskulární centrum a komplexní cerebrovaskulární centrum. Samozřejmě kolegové primáři musejí výkony plánovat, a když překročí rozpočet, musejí některé plánované zákroky posouvat. Ale dochází k tomu poměrně málo a až ke konci roku.

EURO: Nemocnice Na Homolce disponuje v rámci Česka unikátním Leksellovým gama nožem, na nějž se počátkem devadesátých let skládal celý národ. Před časem jste investovali do druhého exempláře. Jak se tento drahý přístroj vyplatí?

DBALÝ: Pořídili jsme nejmodernější verzi, aby tým excelentních a naprosto profesionálních lidí, který se v této nemocnici vytvořil, měl možnost metodu dál rozvíjet minimálně dalších deset let. V tomto oboru jsme spádovou oblastí pro Českou republiku, střední Evropu a pro část východní Evropy. Ročně zvládneme 800 až 900 zákroků, což je ve světě bezkonkurenčně nejvíc. Běžná průměrná kapacita gama nože je 300 až 400 výkonů. Náš tým tedy dělá až trojnásobnou kapacitu, se stejným počtem lidí a za stejných podmínek. Oddělení je tudíž profitabilní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?