Tripartita bude jednat o plnění platového memoranda a o dojezdech

31. 5. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Plnění memoranda o platech v nemocnicích, dojezdové doby k lékaři a reformní zákony a jejich novelizace jsou tématem dnešního jednání zdravotnické tripartity. Odboráři chtějí od zástupců ministerstva slyšet, jak to zařídí, aby platové sliby vlády byly naplněny.


V půli měsíce s nimi jednal premiér Petr Nečas (ODS), zopakoval jim slova ministra Leoše Hegera (TOP 09), že nemocnice na platy mají. Státní nemocnice letos platy zvýšily, nemocnice krajů ne.

Pokud se lékaři a sestry v nemocnicích slíbeného zvýšení nedočkají, jsou odbory připraveny uspořádat protesty. Mohly by být ještě letos a nebyly by to jen happeningy jako loni na podzim. V nejtvrdší variantě se mluví o hromadných výpovědích lékařů i sester.

Odboráři kritizují ministerstvo také za navržené dojezdové časy, jsou podle nich příliš dlouhé. S národní radou postižených připravili vlastní návrh dojezdových dob, ministerstvo slíbilo, že ho ve vyhlášce zohlední.

Mluvit se také bude o plánech zdravotních pojišťoven na změny v lůžkové síti. Kritériem má podle nich být vyhláška o personálním vybavení, kde jsou stanoveny počty lékařů a sester. Pojišťovny by ale mohly vycházet také z dojezdových dob, tím by stačila síť mnohem menší.

Odboráře zajímá reformní zákon o zdravotních pojišťovnách, chtějí vědět například to, jak to bude s majetkem pojišťoven. V zákoně o univerzitních nemocnicích žádají záruky toho, že se nezhorší postavení zaměstnanců při přeměně z fakultních zařízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?