Tripartita dnes bude jednat o změnách v síti nemocnic

1. 10. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Chystané změny v lůžkovém fondu nemocnic a zákon o univerzitních nemocnicích patří k hlavním bodům dnešní zdravotnické tripartity. Po letní přestávce se na pravidelném jednání sejdou zástupci ministerstva zdravotnictví, zdravotnických a lékařských odborů a za zaměstnavatele zástupci nemocnic.


Hovořit se má také o změnách ve vzdělávání sester a dalších legislativních návrzích ministerstva. Nejožehavějším tématem budou podle vedoucí pracovní skupiny a místopředsedkyně zdravotnických odborů Ivany Břeňkové změny v lůžkovém fondu, dotknou se podle ní pacientů i zaměstnanců.

Odbory se spojily s organizacemi pacientů, zdravotně postižených a asociacemi menších nemocnic ve společné kampani za zachování současné nemocniční sítě.

Zdravotní pojišťovny vypověděly všem nemocnicím smlouvy, vyprší na konci roku. O smlouvách od ledna 2013 se stále vyjednává. Podle odborů hrozí zrušení až poloviny ze 189 nemocnic. V rámci kampaně mohou občané podepisovat petici za záchranu nemocnice ve svém regionu. Podle ministerstva zdravotnictví ale petiční výbor jen zbytečně straší obyvatele.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?