Tripartita podpořila navýšení odvodů státu, napíše premiérovi

16. 9. 2013 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory i nemocnice podpořily na pátečním jednání zdravotnické tripartity požadavek ministra Martina Holcáta, aby vláda přidala do zdravotnictví peníze. Jde hlavně o navýšení plateb státu za děti či důchodce. Tripartita se shodla, že krizovou situaci resortu je nutno rychle řešit. Napíše premiérovi žádost, aby vláda Holcátovu žádost o navýšení odvodů o 98 na 821 korun měsíčně schválila.


Další peníze by resort mohl dostat odkupem nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven a bezúročnou půjčkou pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. To už by ale zřejmě měla řešit nová vláda ustavená po volbách.

„Probrali jsme otázku financí do zdravotnictví, riziko krachu nemocnic a velkých obtíží zdravotních pojišťoven,“ řekl novinářům Holcát. Navýšením odvodů na 821 korun měsíčně za jednoho státního pojištěnce by resort získal ročně navíc 7,2 miliardy, spotřebuje 290 miliard.

Zdravotnické odbory chtějí, aby měsíční platba stoupla až o 148 korun na 871. Je to podle šéfky odborů Dagmar Žitníkové požadavek adekvátní, aby se neopakovala letošní krize. Zdravotnictví by tak získalo navíc přes deset miliard, což by mělo pokrýt výpadek, který resortu způsobilo zvýšení DPH a mnohaletá stagnace měsíční platby.

„Samozřejmě jsme se bavili i o vyšších částkách, já bych třeba viděl ještě dvojnásobné částky, ale musíme žít v realitě a budeme rádi, kdyby to bylo těch 98 korun,“ poznamenal Holcát.

V návrhu státního rozpočtu je navýšení o 50 korun na 773 koruny, ročně by to přineslo navíc 3,7 miliardy. Vláda před týdnem projednání Holcátova návrhu odložila s tím, že je potřeba ještě provést propočty, zda by se ve státním rozpočtu nenašlo pro zdravotnictví víc. Navýšení plateb žádá i opozice, podpořila ho i pacientská sdružení.

„My jsme jednoznačně v 98 korunách pana ministra podpořili, ale samozřejmě budeme dál vyjednávat o tom, aby částka byla vyšší,“ dodala Žitníková. Když vláda zdravotnictví peníze přidá, musí se pak podle ní ještě připravit úhradová vyhláška pro příští rok. Letošní vyhláška úhrady nemocnicím snížila, chybí jim prý kvůli tomu přes pět miliard korun.

Podle šéfa Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha chybějí nemocnicím peníze na zaplacení léků, materiálu a budou jim chybět i peníze na platy. Splatnost se prodlužuje, hrozí uzavírání některých oddělení. Řešit se proto musí i letošní rok, a to bezúročnou půjčkou pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Pokud ji dostane, může s nemocnicemi vyjednat úpravu smluv a navýšit jim úhrady za péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?