Turecko debatuje o právech lékaře a dětských pacientů

4. 6. 2013 7:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Soudní proces s lékařem vzbudil v Turecku debatu o svobodě rozhodování zdravotnických profesionálů a úrovni dětských práv v zemi. Lékař vyhověl přání tří dívek, u nichž panovalo podezření, že byly sexuálně zneužívány, a neprovedl u nich nařízená vyšetření. Podle obžaloby mu hrozí až roční odnětí svobody.


Tři dívky ve věku 10 až 13 let, které žily v dětském domově, byly kvůli podezření ze sexuálního zneužívání odeslány drinopolskou prokuraturou, jež měla případ na starosti, do univerzitní nemocnice v Thrákii. Službu konající lékař Gürcan Altun každé z nich vysvětlil, jaké vyšetření je čeká, a dívky jej odmítly.

Gürcan Altun proto napsal zprávu a odeslal ji zpět na prokuraturu. Ta jej obratem obvinila z maření vyšetřování a porušení povinností a v soudním procesu pro něho požaduje trest v podobě pobytu ve vězení v délce 3–12 měsíců.

Komora: Není to poprvé

Případ vzbudil v zemi pozornost a rovněž vyvolal debatu o právech dětí. Právě Úmluvou o právech dítěte se žalovaný lékař mimo jiné brání. Je navíc přesvědčen, že nařízené vyšetření mohlo pro dívky znamenat další trauma.

„Zeptal jsem se každé z nich, zda vědí, proč je poslali do nemocnice. Ani jedna to netušila. S každou jsem poté strávil nejméně 30 minut, během nichž jsem se jim snažil popsat, jaké testy musejí podstoupit. Všechny tři však jakékoli vyšetření odmítly,“ popsal před soudem Gürcan Altun.

V popsaném postupu jej podpořila i Turecká lékařská asociace (TTB). „Nikdo nemůže být podroben nucenému vyšetření. Lékaři nemohou činit žádné zákroky proti vůli pacienta, což ostatně naší justici nepřipomínáme poSoudní prvé,“ prohlásil předseda TTB Aktan Özdemir v narážce na případ z roku 2010, kdy lékař odmítl provést proti vůli rodiny a pacientky obdobné nařízené vyšetření.

Chyba systému

Gürcan Altun během procesu rovněž kritizoval systém, který by podle něho neměl v případech zneužívání dětí spoléhat čistě na fyzická vyšetření. „To, co prokuratura požaduje, jsou konkrétní důkazy. Jenže i během prvních 72 hodin po sexuálním zneužití často není možné najít více než polovinu jeho fyzických známek,“ uvedl a zdůraznil důležitost psychologického vyšetření dítěte.

„Není možné, aby psychické zdraví zneužívaného dítěte zůstalo bez poškození. A především u dětských pacientů je zcela klíčová důvěra mezi nimi a jejich lékaři. V současnosti máme množství dětských psychologů. Soudy však stále spoléhají pouze na lékařské zprávy, čímž mohou trauma dítěte ještě zhoršit. Podobné případy musejí být řešeny i s ohledem na ně,“ prohlásil souzený lékař.

(Zdroj: Hürriyet Daily News)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?