Turnov bude jednat s dalšími čtyřmi zájemci o nemocnici

2. 7. 2013 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecká krajská nemocnice přišla o exkluzivitu při jednání o fúzi s turnovskou městskou nemocnicí. Turnovská radnice bude jednat o případném partnerství s dalšími čtyřmi soukromými zájemci, definitivně rozhodnout se chce vedení města do podzimu. Novinářům to řekl místostarosta města Jaromír Pekař (ODS).


„Stále platí, že nového strategického partnera nemocnice chceme mít od ledna příštího roku, proto se musíme rozhodnout nejpozději do září října,“ uvedl Pekař.

Podle něj jsou jednání s Libercem komplikovanější než se předpokládalo a vyřešit je třeba ještě čtyři sporné body. Šanci tak mají i další zájemci - Mediterra, Agel, Asklepion a Privamed. „Čekáme, s jakou nabídkou přijdou,“ konstatoval Pekař.

Turnov chce zachovat minimálně současné služby, záležet bude také na tom, jak se zájemci postaví k chystané rekonstrukci bývalého dětského oddělení za 85 milionů korun. Nemocnice sice na jeho přestavbu na lůžka následné péče získala evropskou dotaci 25 milionů korun, stále ale řeší, kdo zaplatí zbytek. Turnov předpokládal, že liberecká nemocnice do Turnova přestěhuje léčebnu dlouhodobě nemocných z Jablonného v Podještědí a rekonstrukci zaplatí. Dozorčí rada liberecké nemocnice ale záměr neschválila, z ekonomického hlediska by se jí to nevyplatilo.

Panochova nemocnice v Turnově je společností s ručením omezeným ve stoprocentním vlastnictví města. Účetní hodnota nemocnice se 179 lůžky je zhruba 250 milionů korun. Turnov hledá strategického partnera proto, aby se zlepšila pozice nemocnice při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami ohledně rozsahu poskytované zdravotní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?