U dětí v průmyslově vyspělých státech ubývá zubních kazů

4. 7. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Stále zdravější zuby mají prý děti ve většině průmyslově vyspělých států, více kazů mají naopak jejich vrstevníci v zemích, které se teprve v současnosti rychle rozvíjejí, jako je například Brazílie.


Vyplývá to podle DPA ze zasedání 300 badatelů z 35 zemí, kteří se od čtvrtka v německém Greifswaldu účastní světového kongresu zaměřeného na problematiku zubních kazů. Zlepšení stavu dětského chrupu potvrzují průzkumy také v Česku.

„Ubývání zubních kazů je příběh medicínského úspěchu,“ uvedl podle DPA německý zubní lékař Christian Splieth.

V 80. letech 20. století měly podle něj dvanáctileté děti v Německu průměrně sedm zubních kazů, dnes je to jen 0,7 zubního kazu ve stejné věkové skupině. To odpovídá snížení o 90 procent.

V Česku se podle dostupných statistik kazivost zubů dvanáctiletých dětí snížila mezi roky 1998 až 2012 o 52 procent. Mnohem víc jich má úplný chrup bez kazů a plomb a přibylo dětí, které mají kazy řádně ošetřené.

V rychle se rozvíjejících státech se naopak počet zubních kazů u dětí zvyšuje. „S narůstajícím bohatstvím stoupá v těchto státech konzumace cukru,“ konstatoval Splieth. Zároveň však není ještě v těchto zemích ustanoven fungující systém prevence a péče o zuby. K těmto zemím podle něj patří například Brazílie, Litva nebo Polsko. V těchto zemích mají dvanáctileté děti v průměru šest zubních kazů.

Snížení počtu kazů ve většině průmyslově vyspělých zemích spojují vědci s pravidelným čištěním zubů a s používáním past s přídavkem fluoridu. K tomu lze připočíst i pravidelné preventivní prohlídky u dětí od tří let i u mladistvých. Stále více dětí také navštěvuje mateřské školky, takže se lépe daří zacílit preventivní péči.

„Od 50. a 60. let (20. století) jsou příčiny vzniku zubních kazů známy. Ve společnosti se povědomí o tom rozšířilo, takže dnes už lidé nemusí končit jako mnozí jejich prarodiče s kompletně umělým chrupem,“ pokračoval podle DPA Splieth.

Čeští stomatologové varovali, že na pravidelnou prevenci k zubaři chodí jen 40 procent dětí v předškolním věku. Výsledkem je, že každé čtvrté dítě už v raném věku má čtyři kazy a víc. Problém je i s účastí na zubní prevenci u školáků, protože pravidelné školní prohlídky byly zrušeny.

V počtu kazů u mladých lidí se podle německých studií odráží i společenský status jejich rodiny. U patnáctiletých Němců z vyšší sociální vrstvy bylo v průměru napočítáno 1,4 zubního kazu, u jejich vrstevníků ze sociálně slabších rodin to bylo již 2,1 zubu s kazy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?