U ministerstva zdravotnictví protestovalo proti reformě 50 lidí

5. 6. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba pět desítek lidí se sešlo v pondělí odpoledne před ministerstvem zdravotnictví, aby tu protestovali proti reformním krokům ministra Leoše Hegera (TOP 09). Kritizovali připlácení za nadstandard či vybraného lékaře i nižší než slibovaný růst platů zdravotníků.


Ministr přišel s demonstranty diskutovat. Akce je součástí série takzvaných blokád ministerstev, kterou pořádají odbory a aktivisté z platformy Stop vládě.

Happening zorganizovaly společně zdravotnické a lékařské odbory, svaz pacientů a rada postižených. Zněla hudba a na pódiu sehráli odboráři scénku o boji „udatného rytíře Hegera na oři Šnajdrovi se saní socialistického zdravotnictví“. Po scénce zněla v několika projevech kritika reformních kroků Hegera, z publika pod pódiem tomu ministr přihlížel, než také dostal slovo. Spor byl hlavně o doby dojezdu k lékaři a do nemocnice, které ministr podle odborářů stanovil tak, že by v Česku zaniklo až 50 ze zhruba 190 nemocnic.

Ministr pobyl na happeningu zhruba hodinu, většinu času si ho organizátoři nevšímali.
Na závěr happeningu předali organizátoři v podatelně ministerstva písemnou výzvu pro Hegera, aby rezignoval. Podle nich poškozuje reformami občany, ze zdravotnictví se pod jeho vedením stává komerční sféra a ze zdraví tržní zboží. „Podílíte se na destrukci zdravotnictví a neplníte sliby,“ vzkázali mu aktivisté i občané, kteří na happening přišli.

Odboráři dnes kritizovali ministra také za to, že zdravotníci nedostali letos přidáno tolik, kolik jim sliboval. Původně se měly lékařům, sestrám a další pracovníkům zvednout příjmy o deset procent. Heger nakonec kvůli nepříznivé ekonomické situaci slíbil pro první pololetí 6,25 procenta, od července pak případně o dalších 3,75 procenta. Odboráři tvrdí, že zdravotníci ale víc nevydělávají.

Heger dnes řekl, že podle údajů od pojišťoven do nemocnic víc peněz plyne, takže by výdělky měly mírně růst. S vývojem je prý docela spokojen. „Deset procent bohužel nejde, růst platů přesto bude, přestože v jiných sektorech je spíše útlum,“ řekl ministr. Fakultním nemocnicím nařídil, aby platy upravily. Vyzval k tomu i kraje. Věří, že situaci přehodnotí a zdravotníkům „něco dají“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?