U psychiatrické kliniky v Brně vznikla zahrada sloužící k terapii

5. 9. 2013 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
U psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno vznikla zahrada, která bude pacientům sloužit k terapii. Vedle možnosti aktivního vyžití, hrabání listí nebo péče o květiny a pěstování ovoce a zeleniny tam budou moci lidé relaxovat a hrát různé hry. Vypěstovanou úrodu pacienti zpracují ve cvičné kuchyni, informovala ČTK mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Podle ní je terapeutická zahrada v takové podobě, v jaké vznikla v Brně, v tuzemsku unikátní.


Zahrada vznikla za 1,2 milionu korun v nemocničním parku, který byl založený současně s budovou kliniky v roce 1965. „Čas strávený aktivitami v zahradě má vliv na emoční prožívání pacientů, jejich náladu a zaměření pozornosti, což souvisí se zaměstnáváním rukou a s činností s přírodními látkami, především s hlínou,“ uvedla Mrázová.

Zahrada je rozdělená na několik částí. Jednou z nich je klidová zóna, kam mají přístup i ostatní pacienti nemocnice a veřejnost. Nachází se tu například i vyvýšený záhon, na kterém mohou pracovat také pacienti upoutaní na invalidní vozík. Další část zahrady je chráněná a mají do ní přístup lidé v postakutní fázi onemocnění, kteří se nemohou samostatně pohybovat ve volné přírodě. „Pacienti mají možnost vstupu do zahrady z budovy kliniky. Chráněná zahrada umožňuje aktivity jako kuželky či zahradní šachy i relaxaci a nabízí možnost aktivního zahradničení,“ podotkla mluvčí.

Další část zahrady je součástí dětského oddělení. Pro děti jsou tu nainstalované herní prvky, je tu i zahradní verze hry Člověče, nezlob se. Také děti si mohou vypěstovat květiny, zeleninu nebo bylinky. Zahradu otevřelo vedení nemocnice včera.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?