Údajný posudek na Ratha není na policii k nalezení

22. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví David Rath dementoval zprávy z Mladé fronty Dnes, podle nichž má mít prsty v nejasných 13,5 miliónech korun, o které měla údajně přijít lékařská komora, když stál v jejím čele. Rathovi advokáti navíc tvrdí, že policie nemá žádný znalecký posudek, ze kterého by vyšetřovatelé mohli zjistit, že komora byla poškozena...


Na policii Rath včera podal trestní oznámení pro únik informací. Bezprostředně poté se spojil se svými advokáty, aby prověřili, o jaký znalecký posudek, z něhož protikorupční policie vychází, jde.

„Představte si, mám asi dvě hodiny starou zprávu, že vůbec ve spisu na policii žádný takový znalecký posudek není. Čili já vůbec nevím, z čeho ta MF Dnes cituje, když napsala, že je to policejní posudek, a ten na policii v tuto chvíli není dohledatelný. To je neuvěřitelný nepořádek a nevím , co si o tom mám myslet,“ uvedl včera Rath v diskusním pořadu rádia Frekvence 1.

„Skutečně netuším, kde je údajných 13,5 miliónu korun. Stejně jako jsem netušil, že kdekoli figuruji jako sprostý obviněný. To opět dokresluje, jak pracují orgány policie,“ řekl Právu Rath.

O co jde? Údajně v letech 1999 až 2005 měl komorový časopis přinést zisk 30 miliónů, z nichž komora měla dostat 13,7 miliónu. Peníze ale komora nedostala. Právě o tuto částku, jak údajně konstatovali znalci, je komora poškozena a může za to Rath, který v té době stál v jejím čele.

„Naše revizní komise a následně i náš auditor vše kontrolovali a dospěli k závěru, že je vše v pořádku. Nic neavizovali a já nemám důvod jim nevěřit. Nemám v ruce žádný hmatatelný důkaz, že by komora byla ošizena,“ prohlásil ministr.

Trestní oznámení na policii

Rath se pozastavil nad tím, že policie „nejprve informuje média, aniž by se obtěžovala říci něco osobám, jichž se to má údajně dotýkat. Jde tedy jen o další důkaz toho, jak policie zneužívá svého postavení, pracuje na politickou objednávku. V této chvíli se asi chce zalíbit nastupující ODS a s pomocí zkonstruovaného procesu očernit politické oponenty,“ sdělil Právu Rath.

Pokračoval, že článek, který vyšel v Mladé frontě Dnes, „byl napsán zcela tendenčně, s cílem navodit dojem, že jsem věděl, či se snad mohl spolupodílet na nějakých údajných nekalých praktikách kolem vydávání časopisu komory Tempus Medicorum“, řekl Rath.

„Na policii - z důvodu zneužití pravomoci veřejného činitele, neboť se domnívám, že došlo ke spáchání tohoto trestného činu příslušníky policejního sboru, kteří tento případ vyšetřují - podávám trestní oznámení. Na státního zástupce Julia Lachnitta pak stížnost, protože si mě ani nepozval, aby se mě zeptal na názor, a už o mně hovoří jako o podezřelém. Zvážím, pokud nedojde k nápravě, i žalobu na něj, protože jeho slovy se cítím poškozen,“ uvedl Rath.

Policie měla uvést, že Rath je důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Ředitel protikorupční policie Miloslav Brych své detektivy nepodezírá. „Nevím, odkud informace do MF Dnes unikly. Nemám věcný důvod své lidi podezírat. Trestní oznámení máme a prověřujeme ho. Nejsme schopni říci, jestli někdo bude, nebo nebude obviněn. Konáme pod dozorem státního zástupce běžné úkony trestního řízení ve fázi prověřování,“ řekl Brych.

Ministr: Ušetřili jsme

Ministr Rath ale tento závěr popírá. Tvrdí, že před jeho nástupem do čela lékařské komory stál časopis komoru dva až čtyři milióny ročně, a proto v roce 1998 bylo vypsáno výběrové řízení na nového vydavatele.

„Dostali jsme tři nabídky a vybrali tu nejvýhodnější. Díky tomu komora od roku 1999 do roku 2005 odhadem ušetřila 12 až 24 miliónů korun. Já jsem mohl s klidem nechat původní smlouvu, za kterou ročně komora platila zmíněné dva až čtyři milióny. Proč se tato fakta zamlčují? Z tohoto pohledu je diskuse o vzniklé škodě CLK naprosto nesmyslná, nelogická a jasně účelová,“ sdělil Právu Rath.

Vyjádřil se i k tomu, že údajně měl být jediný, kdo kontroloval hospodaření časopisu, který vydávala jeho známá, doktorka Klimovičová. „Do kontroly jsem nikdy nezasahoval. Tu dělala nezávislá revizní komise,“ řekl Rath.

Domnívá se, že se chystá série článků proti jeho osobě, která má čerpat z materiálů nelegálně uniklých od policie.

Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Martin Vedral

V článku jsem se dočetl :

„Vyjádřil se i k tomu, že údajně měl být jediný, kdo kontroloval

hospodaření časopisu, který vydávala jeho známá, doktorka Klimovičová. „Do

kontroly jsem nikdy nezasahoval. Tu dělala nezávislá revizní komise,“ řekl

Rath.“

Lež jako věž. Jsem schopen dosvědčit, a nejsem sám, že Rath aktivně bránil

dr. Holanové a dalším členům RK podezřelou situaci kolem časopisu

zkontrolovat. Ve smlouvě s Klimovičovou byl jako jediná osoba, která může

účetnictví kontrolovat uveden explicitně dr. David Rath nikoliv prezident

ČLK. Kdykoliv byl zájem toto kontrolovat, byla taková kontrola odmítnuta s

tím, že toto může kontrolovat jen Rath a také tak činí. Nyní při téměř

čtrnáctimilionové krádeži slyším a čtu něco o tom, že Rath tomu nerozumí a

že kontolu delegoval na RK. Lež jako věž a doufám, že se to dovědí také

pánové od policie.

hr>

Petr Pavel

Mám za to, že na lži Dr. Ratha a jeho hlásné trouby - rudého Práva, nemá ani cenu odpovídat. To že to je lež, je jasné každému kdo není ortodoxní levičák (nemá vymytý mozek) či nemá prospěch z pozice pana ministra. Každý lékař přece ví, jak funguje (resp. nefunguje) revizní komise ČLK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?