Události, komentáře na téma IZIP končí

11. 5. 2012 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis včerejší debaty v pořadu České televize Události, komentáře, jehož hosty byli Boris Šťastný a Soňa Marková.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Zatažení za ruční brzdu ve chvíli, kdy auto už letí ze srázu. Možná k tomu by se dala přirovnat dnešní rozhodnutí premiéra Nečase a ministra zdravotnictví Hegera, že bude ukončen projekt internetových zdravotních knížek IZIP. Poté, co do něj Všeobecná zdravotní pojišťovna nasypala téměř 2 miliardy korun a navíc koupila jeho nadpoloviční podíl, zjistili politici, že to dál nepůjde. Kdo za to může? To je otázka pro dnešní Událostí, komentáře. Dobrý večer.

Elektronické zdravotní knížky tedy do prázdnin skončí. Na zastavení projektu IZIP se dohodli ministr zdravotnictví Leoš Heger a premiér Petr Nečas. Systém byl dlouhodobě ostatně terčem kritiky, hlavně kvůli ceně a způsobu financování.

Zuzana MAXOVÁ, redaktorka: Miliardu a 800 milionů korun. Tolik vložila Všeobecná zdravotní pojišťovna za 10 let do projektu IZIP. Systém elektronických zdravotních knížek měl umožnit sdílení informací o léčení pacientů a taky usnadnit komunikaci pacienta s lékařem. Od začátku ho ale provázely problémy. Po vyhodnocení pilotních projektů ministerstvo zjistilo, že IZIP nefunguje a rozhodlo se projekt ukončit.

redaktor: /citace: Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/, zdroj: ČTK/: „Shodli jsme se, že ze všech změn, které mohou v budoucnu ve VZP nastat, je vypořádání se s projektem IZIP na prvním místě.“

Martina KLAPALOVÁ, mluvčí, IZIP: Oficiálně jsme informováni nebyli a k výrokům pana ministra Leoše Hegera se nebudeme vyjadřovat. Nepřísluší nám to. A pro nás je směrodatné stanovisko VZP, která je naším partnerem. Očekáváme, že v nejbližší době nějaké dostaneme. Projekt dál běží. Počet záznamů v elektronických zdravotních knížkách právě pokořil hranici 200 milionů.

Zuzana MAXOVÁ, redaktorka: Ministr zdravotnictví a premiér teď vyzvou správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny, která vlastní většinový podíl v IZIP, aby jejich rozhodnutí o ukončení celého projektu podpořila.

Jiří ROD, mluvčí VZP: Tuto dohodu bereme na vědomí a nebudeme ji dále komentovat.

David RATH, poslanec, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/: Nechápu, proč to trvalo tak strašně dlouho. Díky jejich váhání a přešlapování, které trvalo roky, jsme zbytečně vyhodili více než jednu miliardu z peněz zdravotní pojišťovny.

Zuzana MAXOVÁ, redaktorka: Firmu IZIP založili v roce 2001 tehdejší poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký spolu s lékařem Pavlem Hronkem. Zkušební provoz začal v roce 2002. Do běžného provozu se systém dostal o 2 roky později.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A ve studiu Soňa Marková, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru za Komunistickou stranu Čech a Moravy a také členka správní rady VZP a předseda téhož výboru za Občanskou demokratickou stranu Boris Šťastný, také člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Oběma dobrý večer.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Dobrý večer.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Jen abychom si ujasnili vaše postoje. Je konec spolupráce projektu IZIP a VZP dobrá nebo špatná zpráva? Pane poslanče Šťastný.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Pro mne určitě dobrá zpráva. Já jsem velkým kritikem v posledním roce a možná i déle celého toho systému a já si myslím, že správní rada k tomu směřovala. Je dobře, že k tomu směřovala. Do konce června by k tomu došlo. Potvrzení ze strany takových špiček, jako je premiér a ministr zdravotnictví, se kterým já jsem, jak s panem premiérem, tak s ministrem, o této věci dlouhodobě jednal, je jedině správným krokem a myslím, že to je dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: K těm dalším věcem se dostaneme. Paní poslankyně Marková, váš názor?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Tak my jsme projekt IZIP kritizovali dlouhodobě a vyzývali jsme k jeho ukončení už dávno. Myslím si, že už nastala ta chvíle před nějakým časem, když se i díky zástupcům vládní koalice a ministerstva vlastně projekt zbytečně prodlužoval a prodražoval tím, že jsme nakoupili akcie. Myslím si, že úplně zbytečně. Jsem ráda, že nyní již i vlastně zástupci vládní koalice a ministerstva přicházejí na to, že je třeba zakončit tento neefektivní projekt elektronických zdravotních knížek tak, jak ho prezentoval IZIP.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dobře. Pane poslanče Šťastný, jakou logiku má fakt, o kterém teď mluvila paní Marková, že VZP nakoupila na konci minulého roku majoritní podíl akcií projektu IZIP nebo společnosti IZIP, aby po půl roce se premiér a ministr zdravotnictví rozhodli, že ten projekt bude de facto umrtven, protože nebude spolupracovat s VZP?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Velkou logiku. Tyto věci na sebe jednoznačně navazují. Pokud by Všeobecná zdravotní pojišťovna nezískala ten podíl v té společnosti, my jsme dokonce chtěli 100procentní podíl, i když se to nepodařilo, ale alespoň tento kontrolní balík nám zajišťuje udržet práva k tomu projektu. To znamená Všeobecná zdravotní pojišťovna poskytla v minulosti, už před těmi 10 lety, práva k zacházení s jednotlivými údaji, vyvíjení toho systému nainvestovala velké peníze. My teď máme šanci, že alespoň to dobré, co se z toho systému vyvinulo, můžeme použít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Souhlasíte nebo stačí vám takové vysvětlení, paní poslankyně Marková, pro ten nákup 51procentního balíku, který podle informací mluvčího VZP stál nějakých milion 300 tisíc korun?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Já si myslím, že toto vysvětlení nestačí, protože my jsme se vlastně nikdy nedozvěděli všechna fakta jako členové a členky správní rady. Byly kolem toho velké dohady kolem i postupu samotného ředitele Horáka, který vědomě zamlčoval některé věci správní radě, když došlo k tomu, že akcie byly převedeny na švýcarskou firmu. Dále audit zjistil, že v podstatě IZIP je taková prázdná skořápka, takové překladiště peněz do soukromých firem, o kterých se před auditem vůbec ani nevědělo. Takže já si myslím, že teď už je skutečně skoro 5 minut po dvanácté, aby se tento projekt, s kterým jsou spojeni i někteří představitelé ODS, aby se skutečně zastavil a přestalo se plýtvat penězi z VZP.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Buďme, prosím, tedy konkrétní.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: To vysvětlení, které tady nastínil pan kolega Šťastný, je sice hezké, ale myslím si, že bylo mnohokrát, i na správní radě jsme přednášeli jako zástupci opozice to, aby se ukončil ten projekt dříve, než …, vlastně se odtajnily všechny věci kolem toho a nikdy jsme se pořádně vlastně všechny informace nedozvěděli. Takže skutečně neefektivní projekt.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dobře, paní poslankyně. Tak teď ještě jednou, abychom si to celé porovnali. Všeobecná zdravotní pojišťovna za systém, který nabídla společnost IZIP, dodnes zaplatila zhruba 2 miliardy korun, k tomu za milion a 300 tisíc koupila loni na začátku zimy 51procentní balík akcií této firmy. Uplynulo půl roku a premiér a ministr zdravotnictví se domlouvají, že do konce prázdnin prostě spolupráce mezi VZP a IZIP skončí. Co se stalo v tom půlroce?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: V tom půlroce Všeobecná zdravotní pojišťovna dosadila své lidi do správní a dozorčí rady té společnosti, mohla provést skutečně kvalitní interní audit, mohla získat všechny informace o tom, co se s těmi penězi opravdu stalo a některé ty nesrovnalosti vyšly na povrch, sama to říká paní kolegyně Marková. Já jsem byl jedním z hlavních kritiků celé té transakce spojené s převodem, velmi neprůhledným převodem těch akcií na švýcarskou společnost. Myslím, že to způsobilo velké …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: No, dobře, ale to se netýkalo …

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: … problémy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane poslanče, to se netýkalo ale VZP.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: To se týkalo VZP samozřejmě, protože VZP do tohoto projektu nainvestovala, jak jste sám řekl …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To se týkalo europoslanců Ouzkého a Cabrnocha.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Přesně tak. A tato věc byla velice netransparentní, velmi špatná. Já si myslím, že je dobře, že se nějakým způsobem o této věci začalo hovořit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Ne, počkejte, pane poslanče. Řekněte mi, co se stalo v tom půlroce od nákupu 51procentního balíku akcií k rozhodnutí, že se s IZIPem nebude spolupracovat?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ano. Především se zastavilo financování celého projektu. V podstatě se utlumilo financování z těch obrovských peněz na řádově zlomky, řádově miliony korun …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To znamená, že už před půl rokem bylo jasné, že spolupráce s IZIPem bude ukončena?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ano. Už před půl rokem v podstatě celá ta spolupráce a za celých těch půl roku a možná i delší dobu celý ten systém, celý ten postup směřuje k tomu, aby byla utlumena spolupráce se společností IZIP, a pokud možno, a to bylo cílem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale koneckonců i ministerstva zdravotnictví, pokusit se nad tím projektem získat kontrolu, protože pojišťovna v minulosti, bohužel, a já jsem byl velkým kritikem toho, neměla v tomto outsourcingovém projektu žádnou kontrolu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Paní poslankyně, vy jste také členka správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, tak souhlasíte s tím výkladem, že už půl roku bylo jasné a správní rada směřovala svými usneseními k tomu, aby byla utlumena a ukončena spolupráce s IZIPem?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: No, já nemám úplně přesně ten pocit, jako má pan kolega Šťastný, protože já jsem nabyla z některých zpráv, které dostávala správní rada z dílčích vyhodnocení projektů v kraji Karlovarském a Vysočina, že tam bylo jasné takové to podprahové, že máme pokračovat v těchto projektech, byť v podstatě se ukázalo na základě vyhodnocení těch projektů, které bude až v červnu samozřejmě úplně dokončeno, že se mnoho lékařů nehlásí, že se nehlásí mnoho nemocnic ani mnoho klientů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Ne, počkejte, paní poslankyně.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Že ten projekt není životaschopný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Paní poslankyně Marková, dovolte. No dobře, ale …

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: … nezlobte se na mě, za 10 let existence spolupráce toho projektu s VZP se z veřejných peněz, protože to jsou peníze, které jsou ve Všeobecné zdravotní pojišťovně, nalilo do této společnosti téměř 2 miliardy korun, navíc milion 300 tisíc za 51procentní balík akcií. Vy dva jste už nějakou dobu členové správní rady VZP, nezlobte se na mě, vypadá to, jako kdybyste seděli a přihlíželi vyhazování peněz z oken zdravotní pojišťovny, obrazně řečeno. Paní poslankyně.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Tak k tomu se musím tedy velmi výrazně ohradit, protože já zastupuji naši stranu ve správní radě VZP teprve od roku 2010 po volbách. Před tím jsem ve správní radě nebyla a od počátku, …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Paní poslankyně, já neříkám, že jste byla ve správní radě.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: … kdy jsem do ní vstoupila, tak jsem kritizovala tento projekt jako předražený, neefektivní, jako projekt, který sloužil pouze některým jedincům k tomu, aby se obohatili, jako penězovod do jejich soukromých firem a podobně. Takže skutečně …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dobře. A kdo byl tedy ten, paní poslankyně, kdo byl ten, kdo vás ve správní radě přehlasovával, která politická strana, kteří lidé jaksi ten projekt dále drželi u života?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Tak samozřejmě myslím si, že to je jednoznačné, protože vždycky, když jsme navrhovali, aby se buďto projekt ukončil, aby nesli zodpovědnost za to především ředitel VZP, který tam hrál zvláštní roli, když to řeknu velmi slušně, aby byl zbaven vlastně své funkce a podobně, tak nikdy se nedostaly tyto body na program jednání a poslanci a …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Kvůli komu?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: … zástupci vládní koalice a ministerstva nás vždycky přehlasovali, nás, kteří tam zastupujeme tedy KSČM a sociální demokracii.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane poslanče Šťastný, vy jste zástupce koaliční strany ODS. Je to tak?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Víte, každý přece ví a vy jste to tady promítali v titulcích, ten projekt vznikl před 10 lety. To znamená ten projekt běžel za doby, kdy tam nebyl ředitel Horák, kdy tam nebyla paní poslankyně Marková, kdy jsem tam nebyl já. Byly podepsány smlouvy na dlouhou dobu. Byla vláda sociální demokracie, pak úřednická vláda, ODS a tak dále. Ty vlády se střídaly a všichni věřili, že ten projekt, do kterého se nainvestovaly obrovské peníze, se rozběhne. On se prostě nerozběhl a zkrachoval. A dnes …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A kvůli komu se … Ale to je …

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Proč se nerozběhl?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To, co mi říkáte, je obtížně uvěřitelné, když na jedné straně je opravdu velký balík peněz …

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: … a na druhé straně je dnešní rozhodnutí vašeho kolegy a …

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: I správní rady de facto.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To už tak je.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: A proč se ten projekt nerozběhl? Je to hrozně jednoduché. Já jsem to tady na tom místě obhajoval v České televizi snad už desetkrát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Tak ještě jednou, pane poslanče.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ještě jednou a je to hrozně jednoduché. Ten projekt by měl šanci na úspěch, kdyby existovala jedna jediná věc, jedna jediná podmínka. Kdyby lékaři měli povinnost nebo jakoukoliv motivaci do toho projektu se zapojit a povinně do něj zapisovat ty údaje. Jenomže lékaři to nedělají a nechtějí dělat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Moc se omlouvám, pane poslanče, ale maně si vzpomínám, že už od voleb 2006 je ODS u vlády a místy měla dokonce v Poslanecké sněmovně většinu.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Tak proč ten zákon tady není?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Protože já si myslím, že konkrétní ministři zdravotnictví prostě neměli odvahu předložit zákon, který by to těm jednotlivým lékařům a zdravotnickým zařízením přikázal. A to se, bohužel, nestalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Já jsem, pane poslanče, na začátku jsem kladl, doufám, že ne řečnickou, otázku, kdo za to může? Jedním z těch ministrů zdravotnictví byl Tomáš Julínek, váš stranický kolega.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Bohužel, bohužel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Ani on?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ani on to nepředložil, ani ministr Heger nepředložil takový zákon. Prostě nikdo neměl politickou odvahu postavit se České lékařské komoře, všem těm jednotlivým sdružením praktických lékařů, ambulantních specialistům, dalším komorám a říci: Tady je prostě elektronický systém a vy do něj povinně budete zapisovat a tím se ukáže, jestli šetříte, jestli není nadužívaná péče, jestli nejsou předepisovány léky navíc a tak dále.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane poslanče, rozumím tomu. Paní poslankyně Marková, …

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: A tu politickou odpovědnost nikdo nenašel.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: … je to všechno jenom kvůli tomu, že nebyla povinnost lékařů se hlásit do tohoto elektronického systému?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Já si myslím, že to tady trošičku teďka pan kolega Šťastný zjednodušil, protože samozřejmě, bez povinného zapisování nemůže ten systém fungovat na straně jedné, ale na straně druhé také ten systém nemůže fungovat, pokud nebudou perfektně zabezpečena velmi citlivá data, která se vlastně by do těchto systémů dostala. To je druhá věc. A domnívám se, že tenhle ten celý systém je postaven hlavně špatně v tom, že od začátku to bylo svěřeno soukromé firmě, že to nebylo státem kontrolované, a že vlastně se to týkalo pouze pojištěnců VZP a ostatních pojištěnců nikoliv. To znamená ten celý projekt od samého počátku je špatně a já si troufnu tvrdit, že byť elektronické zdravotnictví je skutečně velmi dobrá myšlenka, a pokud by se podařila uskutečnit, přinese velké úspory do systému zdravotnictví, tak pokud to bude tak, že to bude v podstatě pro to, aby to byl penězovod do soukromých firem a do soukromých kapes, z které potom mají určité politické strany výhody, tak to nemůže fungovat. A nepomůže ani povinné zapisování, tak, jak to tady naznačil pan kolega.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Paní poslankyně, vy kolem toho tak trochu kroužíte, ale vy jste to teď řekla, penězovod pro nějaké politické strany. Tak o čem to mluvíte? Vy jste od roku 2010 ve správní radě VZP, tak předpokládám, že do systému jako zdravotnická expertka KSČM tak trochu vidíte. Tak co to je za penězovod, co se teď Petr Nečas a Leoš Heger snaží ukončit? Kam vede?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Tak já se domnívám, že teď už je to jenom takové trošku jakoby gesto na efekt, protože ukončit to mohli už dříve a jedná se …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Paní poslankyně, stále ještě se jedná o 2 miliardy vyplacené z veřejných peněz. To není příliš gesto.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Ano. No samozřejmě, jenže ty 2 miliardy už skončily v něčích kapsách. To znamená, že teď jde o to …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A já se ptám vás, víte ve kterých kapsách?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: No, tak já se domnívám, samozřejmě nemohu nikomu vlézt do jeho účtu a podobně, ale jelikož za tím stáli určití lidé, kteří vlastně reprezentují ODS, tak určitě je to spojeno i s touto politickou stranou. To znamená pokud by to mysleli, myslel pan Nečas i s panem Hegerem vážně, tak by museli především odkrýt všechny vlastně finanční prostředky, které se dostaly třeba k těmto lidem, a z kterých tedy mají výhody, a z kterých rozhodně nemají výhody pojištěnci VZP a už vůbec ne pojištěnci všech zdravotních pojišťoven. Takže, bohužel, myslím si, že to tak je.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Ten penězovod, tak, jak to nazvala, pane poslanče, paní poslankyně Marková, vede k vaší politické straně, k Občanské demokratické straně. Je to tak?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Je z toho obrovská politika. Chápu, že opoziční poslankyně takto hovoří. Víte …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Počkejte, řekněte, je to tak nebo ne?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Já o tom nic nevím, protože IZIP přece fungoval za vlád …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Vy jste kritizoval převod těch akcií od vašich kolegů Cabrnocha a Ouzkého.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ano, ale opakujme, kolik bylo ministrů sociálnědemokratických vlád, kteří velmi úspěšně IZIP propagovali a souhlasili s ním. Vždyť to přece bylo podepsáno a vzniklo to před 10 let. Kolik tam bylo sociálnědemokratických ministrů, kolik tam bylo ministrů ODS, kolik tam bylo jiných ministrů. Prostě ta situace tehdy vznikla, ten systém se snažila nějaká firma nastartovat a nepodařilo se to. Já říkám, že je velký problém, a s tím s paní kolegyní Markovou souhlasím, já bych nikdy nepřipustil outsourcování tohoto projektu třetí stranou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dobře.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Čili já bych vždycky bojoval za to …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane poslanče, nezlobte se na mě …

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: … aby to byla Všeobecná zdravotní pojišťovna a stát a já jsem vždycky …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dobře, ale … A teď jsme na konci toho procesu a vy mluvíte o tom, jak to mělo vypadat na začátku. Ale já se vás, nezlobte se na mě, ptám …

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ale já jsem přece úplně stejně už před 6 lety bojoval za to, aby to …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: … kdo za to může?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Může za to, může za to …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Čí podpis se skví na té smlouvě, která to celé odstartovala? Vy byste to měl vědět.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Už před 10 lety tento podpis podepsala bývalá ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dobře. Celou dobu tady mluvíme o tom, kolik peněz z veřejných rozpočtů bylo vyplacené této soukromé firmě. Budete vy dva jako politici a členové správní rady VZP iniciovat něco nebo nějaké šetření, aby byla vyvozena osobní odpovědnost, pane poslanče?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Vždyť to přece dělám. Co myslíte, že tady dělám půl roku nebo rok nebo dva roky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To nevím.

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: A vždyť to přece víte. Ve vaší televizi kritizuji ten projekt, kolikrát jsem tady seděl a kritizoval jsem, že ta situace se musí změnit. Kolik jsem napsal volebních programů Občanské demokratické strany, že tato věc se má změnit tak, aby existovala elektronizace celého českého zdravotnictví a ne izolovaná elektronizace VZP.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Možná jste přeslechl moji otázku. Já jsem se ptal, jestli vy dva jako členové správní rady … Paní poslankyni to evidentně hodně baví, ale ta otázka je velice vážně míněna.

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: No, moc mě to nebaví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Jako členové správní rady VZP, jako politici dvou parlamentních stran, jestli budete činit něco k tomu, aby bylo jasně ukázáno, jestli za to může současný ředitel VZP nebo ten, kdo tu smlouvu podepsal nebo kdo?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ale přeci za co může, že se něco ukradlo někde? Já nevím, jestli někdo něco ukradl. Já prostě jenom vím, že před 10 lety vznikl projekt a 10 let ho někdo udržoval a ten projekt se nepovedl. A jestli si někdo myslí, že ten projekt zkrachoval tou či onou věcí, každý má na to svůj názor. Já jsem tady řekl svůj názor, proč si myslím, že ten projekt zkrachoval. Myslím si, že zkrachoval proto, že neexistuje povinnost doktorů, aby tam povinně zapisovali ty jednotlivé údaje, protože doktoři se prostě bojí tam ty údaje dávat, protože by se ukázalo nadužívání péče. To je můj názor a to je ta hlavní odpovědnost.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Paní poslankyně Marková, někdo ze současného vedení měl by vyvodit osobní odpovědnost, anebo to jde všechno těch 10 let zpátky k podpisu smlouvy?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Já si především myslím, že bychom ještě měli připomenout jednu věc. Tady pan kolega Šťastný hovoří o tom, že vždycky kritizoval, a že byl proti a tak dále. Nicméně zástupci ODS ve správní radě VZP vždycky pokračování toho projektu podpořili. To znamená, že je hezké, zrovna tak jako jiní zástupci vládních politických stran vždycky kritizovali na veřejnosti, ale potom při lámání chleba vždycky ten projekt podpořili. To znamená, že tady je to trošku takové malinkaté divadýlko. A jestli si myslím, že by tady měla být vyvozena osobní zodpovědnost ano, určitě ano. V tuto chvíli si myslím, že když pominu to, že na ty politiky z minulosti nebo na ty ředitele bývalé asi v tuto chvíli třeba nedosáhneme, to by muselo být předmětem trestního stíhání a tak dále, tak ale rozhodně si myslím, že současný pan ředitel VZP nese zodpovědnost, část té zodpovědnosti nese, o tom jsem přesvědčena, už kvůli tomu netransparentnímu prodeji akcií švýcarské firmě a …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Měl by, paní poslankyně, měl by odstoupit nebo být odvolán?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Měl by vyvodit zodpovědnost, ano. A dále by měli vyvodit zodpovědnost všichni ti, kteří po celou dobu, kdy se o tomto projektu rozhodovalo a rozhodovalo se o tom, že se tam budou sypat další miliony a miliony, aby i oni, členové správní rady, nesli tuto zodpovědnost za to, že tento projekt neustále i přes všecky ty problémy, které ukazovaly, že projekt je nefunkční, že ho dále podporovali. O tom jsem přesvědčena a měla by to být zodpovědnost taková, konečně se naučit v naší zemi to, že když někdo cítí tu zodpovědnost, tak by měl odstoupit minimálně ze svých funkcí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Myslíte i pana poslance Šťastného?

Soňa MARKOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru /KSČM/, členka správní rady VZP: Třeba i jeho.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane poslanče, odstoupíte ze své funkce ve správní radě VZP?

Boris ŠŤASTNÝ, poslanec, předseda sněmovního zdravotního výboru /ODS/, člen správní rady VZP: Ani náhodou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Děkuji pěkně za váš komentář. Budeme bezesporu, minimálně v Událostech, komentářích, ale i v celé České televizi celou věc sledovat. Paní poslankyně, pane poslanče, díky za komentář. Hezký podvečer.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?