Události: Nedostatek vakcín proti chřipce

3. 10. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Teprve 2 dny nabízí VZP bezplatné očkování proti chřipce a některé ordinace oblehly nečekané zástupy zájemců. Vakcín je ale málo a pociťuje to asi 500 lékařů. Ministerstvo i distributoři uklidňují, že další dávky už k nim míří. A momentální nedostatek je otázkou pár dnů.


redaktorka: Jen pár dní poté, co do ordinací dorazila první várka vakcín proti chřipce, z některých rychle zmizela. Například u Martiny Zajíčkové dokonce během několika posledních hodin, i hned poté, co největší zdravotní pojišťovna oznámila, že pro všechny její klienty jsou od října zdarma.

Martina ZAJÍČKOVÁ, praktická lékařka: Včera jsme očkovali, vyočkovali 30 vakcín, dneska jsem vyočkovala všech 10 posledních. Už jsem dneska musela 2 pacienty odmítnout.

redaktorka: Tu poslední dostal Luděk Jedlička. I když on, jako důchodce, měl na vakcínu zdarma nárok už dřív a chodí pravidelně.

Luděk JEDLIČKA, pacient: Zavolal jsem dneska ráno, zda-li má zde vakcíny a jsem okamžitě přijel.

Petr FOUKAL, zástupce distribuční firmy: My v současné době evidujeme v systému circa 500 lékařů, pro něž bohužel nemáme skladovou kapacitu, ale tady bych rád požádal tyto lékaře o shovívavost. Bude pokryta tato poptávka v horizontu několika málo dní.

redaktorka: Na jednu chřipkovou sezonu padne v Česku zhruba půl milionu vakcín. Letos jich zatím do ordinací dorazilo 240 tisíc, což je ovšem o 100 tisíc míň než vloni ve stejnou dobu. 1 ze 2 výrobců totiž letošní dodávky snížil. Ministerstvo zdravotnictví proto teď jedná s druhým o dovozu dalších.

Oldřich TICHÝ, mluvčí VZP: Do České republiky, podle mých informací, v dohledné době má přijít zásilka dalších 50 tisíc vakcín.

redaktorka: Že mohou právě vakcíny zdarma letos prolomit 5 procentní proočkovanost Čechů proti chřipce, zní už teď i z dalších ordinací. Cyril Mucha má vakcín dost, protože si jich zavčas objednal hned několik set. I u něj ale jdou teď víc na odbyt.

Cyril MUCHA, praktický lékař: Když teď vidí, že vlastně je zdarma, tak jsme už měli zvýšení zájem. A dá se očekávat, že těch lidí víc přijde.

redaktorka: Kromě VZP navíc všem klientům očkování proti chřipce hradí i pojišťovna Ministerstva vnitra. Stejná praxe platí už déle u Oborové zdravotní pojišťovny. Zbytek svým klientům vakcíny proti chřipce hradí alespoň částečně. Lenka Drmotová a Iva Piskalová, Česká televize.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?