Udělena Prémie Otto Wichterleho

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

V úterý 3. června převzalo z rukou předsedy Akademie věd České republiky (AV ČR) profesora Jiřího Drahoše Prémii Otto Wichterleho 26 mladých vědců, kteří úspěšně splnili mimořádně významný vědecký úkol na některém ze specializovaných pracovišť AV ČR.




Na toto prestižní ocenění bylo letos navrženo celkem 38 badatelů z 23 pracovišť AV ČR. Odměna má pozitivně stimulovat perspektivní vědce, kteří dosahují špičkových výsledků a plní pracovní úkoly důležité pro rozvoj příslušné vědní disciplíny. Ocenění je určeno vybraným vysoce kvalitním vědeckým pracovníkům AV ČR, kteří přispívají k rozvoji poznání, jsou nositeli vědeckých hodností (CSc., Dr., Ph. D., DrSc.) a v kalendářním roce podání návrhu nepřekročili věk 35 let (výjimku tvoří vědci na rodičovské dovolené, jimž se věková hranice z tohoto důvodu příslušně posunuje). Mezi 26 oceněnými jsou i odborníci z oblasti biomedicínských věd.

Ocenění vědci

• Mgr. Michaela Pekarová, Ph. D., z Biofyzikálního ústavu AV ČR, se od roku 2004 podílí na práci oddělení patofyziologie volných radikálů. Zaměřila se na objasnění role semi-esenciální aminokyseliny L-argininu a jejího metabolismu u makrofágů, jedné z klíčových složek vrozené imunity. Výsledkem jejího výzkumu bylo popsání nového mechanismu regulace aktivace makrofágů L-argininem, čímž přispěla k pochopení jeho potenciálního terapeutického využití při léčbě chronických zánětlivých onemocnění. V současnosti se zabývá tématem regulace endoteliální homeostázy, která hraje důležitou roli v rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.
• RNDr. Milan Kožíšek, Ph. D., z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR se dlouhá léta zabýval výzkumem rezistence u HIV-pozitivních pacientů. Charakterizoval mechanismy vzniku rezistence k používaným inhibitorům HIV-1 proteázy 1. a 2. generace, výsledky jeho práce tak dnes slouží farmaceutickým firmám a ostatním vědeckým skupinám při vývoji nových antivirotik. Identifikoval nový typ mechanismu rezistence – inzerce aminokyselin v úseku kódujícím proteázu. Byl prvním, kdo vliv inzercí na rezistenci potvrdil a hlouběji popsal. Spolu s kolegy dále nalezl antivirotikum, které bylo účinné i proti inzertním variantám proteázy. V současné době se věnuje vývoji efektivních inhibitorů neuraminidázy viru chřipky. Spolu se svými kolegy identifikoval nový typ nekonvenčních inhibitorů HIV-1 proteázy, tzv. metalokarborany. Objevili tak zajímavý a slibný farmakofor s léčebným potenciálem.
• RNDr. Ondřej Kuda, Ph. D., působí v oddělení biologie tukové tkáně Fyziologického ústavu AV ČR. Zaměřuje se mj. na signální mediátory lipidové povahy, je také plně zodpovědný za rozvoj metabolomických/lipidomických analýz ve FgÚ AV ČR pomocí hmotnostního spektrometru. • Mgr. Petr Pecina, Ph. D., z Fyziologického ústavu AV ČR, se věnuje různým aspektům fyziologie a patofyziologie mitochondriálního metabolismu. Jeho práce se zabývala především charakterizací vrozených defektů cytochrom c oxidázy (COX). Objasnění etiopatogenního mechanismu COX v důsledku mutací asemblačního faktoru SURF1 bylo hlavní náplní jím řešených projektů. Jeho expertiza v metodách měření spotřeby kyslíku a nativních proteinových elektroforéz rovněž významně přispěla k úspěšnému řešení dalších projektů oddělení bioenergetiky, které byly zaměřeny jak na výzkum dědičných mitochondriálních poruch spojených s poruchami enzymů oxidační fosforylace, tak na úlohu mitochondrií v patogenezi polygenních onemocnění, jako je metabolický syndrom.
• Doc. RNDr. Jan Řezáč, Ph. D., z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR se zabývá studiem nekovalentních interakcí metodami výpočetní chemie. Mimo jiné zavedl empirickou korekci vodíkových vazeb pro semiempirické kvantově mechanické metody, která poprvé umožnila přesné výpočty nekovalentních interakcí i ve velkých molekulárních systémech. Dalším velkým tématem jeho bádání jsou superpřesné výpočty nekovalentních interakcí; publikoval sérii prací, kde je interakční energie určená s dosud nedosaženou přesností. Z hlediska praktické aplikace má jeho výzkum význam mj. pro vývoj nových léků.
Podrobný přehled všech oceněných a jejich vědeckých úspěchů najdete na stránkách AV ČR: www.cas.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?