Uherskohradišťská nemocnice čeká letos příjmy až o 40 mil. vyšší

25. 2. 2014 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Uherskohradišťská nemocnice očekává letos příjmy až o 40 milionů korun vyšší než v loňském roce. Podle ředitele Petra Sládka to způsobí lepší úhradová vyhláška, nemocnice však přijde o peníze z poplatků. Výpadek za zrušené poplatky bude 16 milionů korun, řekl ČTK Sládek.


„Je otázka, zda to bude nějak kompenzováno. Problémy nám to dělá. Vzhledem k tomu, že úhradová vyhláška je postavena trošku lépe než v loňském roce, zatím jsme schopni to kompenzovat,“ poznamenal ředitel.

Nemocnice podle předběžných výsledků loni jako jediná ve Zlínském kraji hospodařila se ziskem, který činil asi pět milionů korun. Ostatní nemocnice zřizované krajem skončily ve ztrátě, u zlínské nemocnice je to 192 milionů korun.

Hradišťské nemocnici také způsobilo problémy oslabení koruny v loňském roce, které navýšilo ceny zdravotnického materiálu. „Nedokážeme přesně říci, jak se promítne. Některé firmy se chovají velmi slušně a nezdražují, jiné to již avizovaly,“ řekl Sládek.

Hlavní investicí nemocnice je nyní Centrální objekt chirurgických oborů, do kterého se přestěhuje několik oddělení z nevyhovujících prostor. Bude v něm fungovat chirurgie, ortopedie, traumatologie, urologie, ORL, ARO a oční oddělení. Budou tam také jednotky intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitační lůžka, centrální operační sály s centrální sterilizací a sdružený lůžkový fond. Přibude také lékárna. S vybavením budovy bude objekt stát asi půl miliardy korun.

Stavebně by měl být podle Sládka objekt hotový do dubna, poté bude zkušební provoz bez pacientů. „Stěhovat pacienty chceme v říjnu nebo listopadu,“ uvedl ředitel. Objekty, které zůstanou nevyužité, se budou pronajímat, nebo půjdou k zemi. O jejich osudu rozhodne Zlínský kraj coby majitel. Vzhledem ke změně režimu přijde o práci 15 zdravotníků. V areálu nemocnice přibude asi stovka parkovacích míst.

Nemocnice včera spustila nové internetové stránky, které by měly být pro uživatele přehlednější, získají více kontaktů a informací o nemocnici, jednotlivých odděleních i lékařích. Nemocnice má také nové logo. Vedení nemocnice vybírala ze 41 návrhů, autorem vítězného je grafik a pedagog zlínské univerzity Bohuslav Stránský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?