Uherskohradišťská nemocnice loni hospodařila se ziskem 30 mil. Kč

21. 1. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Uherskohradišťská nemocnice loni podle předběžných výsledků hospodařila se ziskem asi 30 milionů korun před zdaněním. Je to téměř dvojnásobek oproti roku 2014, který skončil ziskem 16 milionů před zdaněním, řekl novinářům ekonomicko-provozní náměstek Vlastimil Vajdák.


Přesný výsledek loňského hospodaření bude podle něj k dispozici asi v polovině února.

„Je to dáno tím, že nám trošku nahrála i úhradová vyhláška. Daří se nám získávat výnosy i mimo zdravotní pojištění. Snažíme se řídit náklady, abychom neutráceli tam, kde není potřeba, a spíš šetřili,“ uvedl Vajdák.

Hospodářský výsledek je podle něj historický, souvisí také s tím, že nemocnice chystá výstavbu druhé části centrálního objektu, nové interny, na kterou si chce vzít úvěr od banky. „Je třeba ukázat bankám, že na to máme a jsme schopni splácet,“ řekl Vajdák.

Nový objekt si podle odhadů vyžádá investici asi 250 milionů korun. „Máme hotovou projektovou dokumentaci na stavební povolení, teď se dělá realizační projektová dokumentace,“ uvedl předseda představenstva Petr Sládek. Pokud vše půjde dobře, stavba by mohla začít na konci letošního roku, dokončena by měla být v roce 2018. V novém objektu by měly být umístěny všechny interní obory i dětské oddělení.

Nemocnice nyní dokončuje přístavbu mikrobiologie. „Je stavebně hotová, čekáme na vnitřní vybavení. V polovině února bychom se měli stěhovat,“ uvedl Sládek. Pracuje se také na přístavbě hematologické ambulance a hematologického stacionáře k transfuzní stanici. „Tahle akce by měla končit v polovině roku 2016,“ řekl Sládek.

Nemocnice, kterou zřizuje Zlínský kraj, zaměstnává 1260 lidí na plný úvazek, má přes 600 lůžek. Přestože nemocnici nechybí z hlediska pojišťoven žádný personál, chce v letošním roce přijmout asi desítku lékařů a stejný počet zdravotních sester. „Navštěvujeme střední a vysoké školy, oslovujeme studenty, kteří jsou u nás na praxi. Zatím se nám daří s nimi navázat spolupráci,“ uvedla vedoucí odboru řízení lidských zdrojů Iva Kučerová.

Dobré hospodářské výsledky se očekávají také od dalších tří nemocnic zřizovaných krajem, ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži. V říjnu čtyři krajské nemocnice hospodařily se ziskem 60,6 milionu korun. Bylo to o 15 milionů korun více než za stejné období předchozího roku. Situace v krajských nemocnicích je podle hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPO) stabilizovaná zejména díky lepší úhradové vyhlášce, která byla výhodnější už předloni, kdy nemocnice hospodařily se ziskem. V roce 2013 skončily nemocnice v rekordní ztrátě 270 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?