Uherskohradišťská nemocnice začne nabízet nadstandardní stravu

29. 10. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti Uherskohradišťské nemocnice, kterým to jejich zdravotní stav dovolí, si budou moci připlatit za nadstandardní stravu. Nemocnice tuto možnost začne nabízet v pondělí. Do konce roku zatím poběží zkušební provoz na třech lůžkových odděleních, sdělila ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská.


S výběrem jídel pomáhal kuchařům nemocnice šéfkuchař Jiří Král z pražské restaurace Aureole, který s nemocnicí od letoška spolupracuje. Výběrovou stravu z krajských nemocnic nabízí i Vsetínská nemocnice, tamní pacienti si mohou připlatit za nadstandardní oběd, zjistila ČTK.

„Nadstandardní stravu již některé nemocnice v České republice nabízejí a ze strany klientů je o ni zájem. Proto jsme se rozhodli zkusit nabídnout tuto službu i našim pacientům,“ uvedl vedoucí ekonomicko-provozního úseku Uherskohradišťské nemocnice Vlastimil Vajdák.

Pacienti na porodnicko-gynekologickém oddělení, ortopedii a traumatologii si budou moci za 150 korun denně vybrat vždy z pěti druhů snídaní s ovocem a nápoji, pěti druhů předkrmů nebo polévek, stejného množství obědů i večeří.

„Pacienti si například budou moci vybrat k obědu filet z norského lososa pečeného s bazalkovou krustou, restovanou cuketu a mačkaný brambor nebo stehno kachny konfitované v kmínovém sádle, červené zelí, houskový nebo bramborový knedlík,“ uvedla mluvčí. „Částka 150 korun za den pokryje veškeré náklady, nemocnice na nadstandardní stravě nechce vydělávat. Chceme hlavně nabídnout pacientům možnost připlatit si za něco lepšího,“ uvedl Vajdák.

Ve Vsetínské nemocnici existuje možnost zvolit si nadstandardní oběd již několik let. „Pokud má pacient běžnou racionální stravu a nemá předepsánu některou z diet, může si objednat nadstandardní variantu 3V - výběrovou s doplatkem. Tato možnost je využívaná spíše ojediněle, jedná se o několik desítek objednávek ročně,“ uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková. Pacienti si mohou objednat hovězí závitek, plněnou drůbeží kapsu či vepřový kotlet.

Ve zlínské nemocnici existuje možnost takzvané výběrové diety. „Spočívá v tom, že pacient si ve spolupráci s nutriční terapeutkou vybere z jídel, která se ten den vaří. Většinou je to výběr z pěti jídel oběda a z šesti typů snídaní a večeří. Strava se však musí přizpůsobit pacientovu zdravotnímu stavu, aby mu neublížila. Proto ji vybírá s nutriční terapeutkou, která mu poradí, co je nebo není vhodné,“ řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?