ÚHKT chce ušetřit společnými tendry na léky ročně 10 milionů kč

7. 2. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústav hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) našel podle ředitele profesora Marka Trněného cestu, jak ušetřit na lécích a přitom poskytnout pacientům s krevními nemocemi tu nejlepší péči. Trněný to řekl ČTK. Ústav se spojí při nakupování léků s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN).


Ročně spotřebuje ÚHKR léky za zhruba 200 milionů korun, centrálním zadáváním by mohl ušetřit každý rok deset milionů.

„Uzavřeli jsme s VFN smlouvu o centrálním zadávání. Suma, kterou předpokládáme ušetřit, má určité předpoklady, takže je to odhad,“ uvedl. Smlouva byla podepsána 7. ledna, projekt spolupráce se právě rozbíhá, posvětilo ji ministerstvo zdravotnictví.

Jaké léky ústav takto získá, závisí podle ředitele hodně na tom, na co VFN vypíše zakázku. „Záleží to hodně na tom, jak VFN připravuje své samostatné zakázky, protože my se k nim principiálně, pokud se bude jednat o stejné lékové skupiny, připojíme,“ řekl.

V tomto spojení vidí profesor Trněný cestu, jak v relativně komplikovaných ekonomických podmínkách dosáhnout snížení nákladů na léky. Pro firmy je na projektu výhodné to, že zvýší dodávky, pro obě zdravotnická zařízení to, že léky dostanou levněji. „Právě ve velikosti zakázek může být výhoda pro obě strany,“ uvedl profesor. Ústav dostane léky za cenu, kterou VFN vysoutěží.

„Tento společný postup dvou přímo řízených organizací je dalším krokem na cestě k nutným úsporám v nákladech na vysoce specializovanou léčbu nemocných v obou institucích a odráží i jejich úzkou spolupráci,“ doplnila ředitelka VFN Dana Jurásková.

Ve společných výběrových řízeních by léky podle plánu ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka měly nakupovat všechny státní nemocnice. Zatím má ministerstvo zkušenost se společným nákupem energií a telekomunikačních služeb. Ministerstvo nakoupilo pro letošní rok elektřinu a plyn pro 60 přímo řízených organizací za 288 milionů korun. Ušetří se tím 40 milionů, náklady klesnou o 12 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?