Úhrada nákladů na dopravu v privátní lékařské praxi

2. 5. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pracuji jako sestra v privátní ordinaci lékaře. Máme odloučené pracoviště, kam dojíždím vlastním automobilem, popřípadě vlakem či autobusem dvakrát týdně do města vzdáleného 30 km, kde má můj lékař-zaměstnavatel další ordinaci. Cestovné mi nechce platit s tím, že na něj nemám nárok a že to nemůže nijak vykázat. Má pravdu?" ptá se čtenářka.


Na dotaz odpovídá JUDr. Pavel Zajíc, advokátní kancelář Kubica, Zajíc a partneři

Pro zodpovězení Vašeho dotazu je důležité vyjasnit, jak máte v pracovní smlouvě stanovené místo výkonu práce a pravidelné pracoviště. Jejich vymezení je totiž jednou z podstatných náležitostí pracovní smlouvy. Určení místa výkonu práce má význam ze tří důvodů. Především vymezuje místo, kde zaměstnanec bude práci vykonávat, přičemž přeložení zaměstnance do jiného místa výkonu práce je možné jen s jeho souhlasem. Dále je stanovení místa výkonu práce významné pro klasifikaci pracovní cesty a za třetí je důležité i z hlediska poskytování cestovních náhrad.

Místo výkonu práce může být určeno velmi úzce (například konkrétní ordinace lékaře) nebo naopak velmi široce (například obec, okres, kraj). Zákoník práce přitom nestanoví, jakým způsobem má být místo výkonu práce vymezeno, a ponechává toto určení na dohodě smluvních stran v pracovní smlouvě.

Co je pravidelné pracoviště

Pojem pravidelné pracoviště zákoník práce nedefinuje, rozumí se jím však prostor, kde má zaměstnanec zpravidla vykonávat přidělenou práci. Termín pravidelné pracoviště je používán pouze pro účely poskytování cestovních náhrad, neboť zaměstnanec má dle zákoníku práce nárok na cestovní výdaje, které mu vzniknou při cestě mimo pravidelné pracoviště.

Smluvní strany mají možnost, nikoli však povinnost sjednat pravidelné pracoviště v pracovní smlouvě. Pravidelné pracoviště však nemůže být dohodnuto v kolektivní smlouvě ani nemůže být jednostranně určeno zaměstnavatelem. Zákoník práce upravuje postup v případech, kdy pravidelné pracoviště není v pracovní smlouvě sjednáno. V takovém případě mohou nastat 2 varianty:

- Pokud pravidelné pracoviště není v pracovní smlouvě vymezeno, obecně platí domněnka, že tímto pravidelným pracovištěm je místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě.

- Tato domněnka však platí pouze za předpokladu, že místo výkonu práce není v pracovní smlouvě sjednáno šířeji než jedna obec. Pokud by tedy místo výkonu práce bylo v pracovní smlouvě vymezeno šířeji (například dvě obce, okres, kraj), pak platí, že pravidelným pracovištěm je obec, ve které nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance.

Nárok na cestovné

Pro konkrétní zodpovězení Vašeho dotazu tak bude nezbytné zjistit z Vaší pracovní smlouvy, zda v ní máte sjednáno pravidelné pracoviště. Pokud je jako pravidelné pracoviště uvedeno město, kam 2x týdně dojíždíte, nebudete mít nárok na cestovní výlohy za cestu do tohoto města, ale budete mít nárok na cestovní náhrady za cestu z tohoto pravidelného pracoviště do ordinace ve městě, kam dojíždíte ve zbylých třech dnech. Tento princip platí i obráceně v případě, že jako pravidelné pracoviště máte v pracovní smlouvě sjednáno město, kde pracujete 3x týdně a odkud 2x týdně vyjíždíte do ordinace v sousedním městě.

V případě, že údaj o pravidelném pracovišti nemáte v pracovní smlouvě uveden, platí, že máte-li místo výkonu určeno jednou obcí, pak máte logicky nárok na cestovní náhrady za cestu do ordinace v sousedním městě. Jestliže však máte místo výkonu práce určeno šířeji (například okresem či krajem), je pravidelným pracovištěm obec, ze které nejčastěji začínají Vaše pracovní cesty. Ve Vašem případě by to znamenalo, že máte nárok na cestovní náhrady za cestu z města, kde pracujete 3x týdně, do města, kde pracujete 2x týdně.

Z výše uvedeného je každopádně zřejmé, že nárok na cestovní náhrady máte, přičemž výše těchto náhrad závisí na tom, kde je Vaše pravidelné pracoviště, ať již toto pravidelné pracoviště vyplývá z Vaší pracovní smlouvy, nebo z výše uvedeného zákonného principu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?