Úhrada vyšetření bez zdravotní indikace a doporučení

17. 4. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jak postupovat v případě, že se pojištěnec bez doporučení a zjevných klinických příznaků dožaduje vyšetření včetně laboratorních metod? Lze toto hradit ze zdravotního pojištění?" ptá se čtenář Zdraví.Euro.cz.


Na dotaz odpovídá Mgr. Radek Policar

Základními dvěma podmínkami pro poskytování jakéhokoli druhu zdravotní péče je za prvé provedení zdravotního výkonu na základě svobodného a informovaného souhlasu a za druhé, že daný postup lze označit jako lege artis, tedy v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy.

Vzhledem k požadavku klienta lze uvažovat v tom smyslu, že sice neexistuje žádná indikace pro požadovaná vyšetření, ale pokud by tato vyšetření mohla mít určitý preventivní charakter, byla by přípustná.

Nicméně vedle toho známe také řadu výkonů – zásahů do tělesné integrity, které nemají žádný pozitivní dopad na zdraví, nemají ani preventivní charakter, přesto se provádějí a jsou přípustné. Mám na mysli zejména tzv. kosmetické zákroky, například zvětšování prsů u žen. Tyto zákroky jsou přípustné tehdy, nemají-li žádný negativní dopad v oblasti lidského zdraví.

Pokud požadovaná vyšetření splňují tyto podmínky, pak není důvod je neprovést. Nicméně podle všeho nebudou hrazena z veřejného zdravotního pojištění a bude je muset uhradit ten, kdo o ně žádá.

Není-li tedy žádná zdravotní indikace a nejedná se o ta preventivní vyšetření, která jsou podle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a prováděcích vyhlášek hrazena z veřejného zdravotního pojištění, musí je hradit ten, kdo o ně požádal, jestliže si nenajde nějakého „sponzora“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?