Úhradovou vyhlášku bude jako soudce zpravodaj řešit Rychetský

19. 8. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrh senátorů na zrušení části letošní úhradové vyhlášky ve zdravotnictví bude jako zpravodaj řešit předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. Určil jej algoritmus, který soud využívá při rozdělování spisů. Délku rozhodování podle mluvčí ÚS Miroslavy Sedláčkové nelze předjímat.


Takzvané plenární věci, o kterých musí hlasovat všichni ústavní soudci, soud řeší průměrně devět měsíců až rok. Někdy však na rozhodnutí stačí mnohem méně času.

Senátoři návrh podali v pondělí. Kritizují v něm složité koeficienty, jež rozdílně upravují úhrady v jednotlivých krajích. Koeficienty podle senátorů odrážejí migraci pojištěnců mezi kraji, nikoli pak jejich skutečnou nemocnost. Vznikají tak nerovnosti v úhradách poskytnutých za stejnou péči jednotlivým nemocnicím. Pod návrhem je podepsáno 16 senátorů z různých klubů, minimum pro zpochybnění takzvaného jiného právního předpisu je deset podpisů.

Podle senátorky Jitky Seitlové (za SZ) se koeficient může odrážet v kvalitě péče. „Nižší úhrada samozřejmě znamená nižší možnosti zabezpečení personálního i technického, to znamená samozřejmě také rozdíly v kvalitě,“ uvedla Seitlová. Nejlépe je na tom podle ní Praha, nejhůře pak Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Senátoři požádali ÚS o přednostní projednání jejich návrhu. Pokud jim soud vyhoví, koeficienty se přestanou zohledňovat.

Takzvaná úhradová vyhláška každoročně stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení. Podle ní pak platí pojišťovny nemocnicím a lékařům. Dva sporné koeficienty vycházejí z celkového čísla poklesu nebo nárůstu počtu pojištěnců jednotlivých pojišťoven v jednotlivých krajích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?