UK zpřísnila testy cizinců

4. 1. 2016 10:23
přidejte názor
Autor: Redakce

Hned dva lékaře z Evropské unie, kteří v minulosti získali povolení k práci ve Velké Británii, nepříjemně postihlo zpřísnění jazykových testů.




Dříve jim byli podrobováni zájemci o pracovní příležitost pocházející ze zemí mimo EU, avšak od roku 2014 došlo ke změnám předpisů. BBC informuje o případu italského lékaře Alessandra Teppa, jemuž kontrolní orgán Medical Practitioners Tribunal Service (MPTS) po neúspěšném testu z angličtiny přerušil výkon profese na 9 měsíců. S tímto rozhodnutím se ztotožnil také další orgán kontrolující zdravotnickou profesi General Medical Council (GMC) s tím, že lékařova znalost angličtiny není natolik dostatečná, aby byla zajištěna bezpečnost a kvalita zdravotní péče. Očekává se, že dotyčný se vrátí do Itálie, doplní si své znalosti dalším studiem a zkusí testy absolvovat znovu.
Podobně i polský lékař Thomasz Fryzlewicz několikrát neuspěl v testech, a ačkoli původně získal povolení nejméně k devíti letům práce v Británii, nyní smí působit jen pod přímým dohledem jiných lékařů. Jak zástupce výboru GMC, tak někteří vedoucí pracovníci příslušných zdravotnických zařízení uvádějí, že dokud lékař neovládá angličtinu skutečně dokonale, neměl by povolení k výkonu profese v Británii získat. Jeden z šéfů nemocnice podotkl, že kdykoli s polským lékařem mluvil, nikdy si nebyl jistý, zda rozuměl jeho instrukcím. A stejně tak prý i pro něho osobně bylo obtížné porozumět jeho „polské angličtině“. Tento druhý lékař dostal od kontrolních orgánů na zdokonalení svých jazykových schopností 12 měsíců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?