Uklidnit vypjatou situaci se mi podařilo už za pár dní

9. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to přes měsíc, co do křesla ředitele Nemocnice Kyjov zasedl lékař a bývalý ředitel Úrazové nemocnice Brno Petr Svoboda. V jejím čele ale zůstane pouze do konce roku. Podle jihomoravských radních je to kvůli nadcházejícím krajským volbám.


Nemocnice měla v posledních měsících dost pošramocenou pověst. Byla pro vás nabídka tedy výzva, nebo jste se i trochu bál?

Svým způsobem výzva. Myslím, že problém tkvěl i v tom, že předchozí ředitel nebyl lékař s určitým vědeckým renomé. Domníval jsem se, že dokážu vztahy s personálem rychle zklidnit, a to se také stalo. Trvalo to jen několik dnů. Podařila se domluva se všemi lékaři, kteří podali výpovědi ze služeb, vyřešená je i situace s odvolaným primářem dětského oddělení.

I když Josef Pejchl odešel, zůstala jeho nejbližší spolupracovnice Eva Havlíková, jejíž odvolání také nespokojení lékaři a Občané za nemocnici Kyjov požadovali. Jaká je nyní situace s ní?

Z funkce náměstkyně pro ošetřovatelskou péči jsem ji odvolal. Na její místo jsem jmenoval zpět Veroniku Neničkovou. Ještě s předchozím ředitelem jsme se domluvili, že Eva Havlíková dostane výpověď z důvodu nadbytečnosti. Momentálně je tedy ve výpovědní lhůtě.

Výpovědní lhůta běží také nájemci lékárny. Tomu nemocnice vypověděla smlouvu na konci minulého roku z poměrně diskutabilních důvodů. Plánujete v tomto nějakou změnu?

Nájemce důvody výpovědi odmítl, teď to řeší právníci. Stejně jsme chtěli stavět vlastní lékárnu, na kterou už máme stavební povolení. Nájemce ovšem určitě ještě nějakou dobu v lékárně zůstane. Spor se řeší a může trvat dlouho.

Už jste se setkal s odpůrci Josefa Pejchla? Máte v plánu s nimi spolupracovat?

Můj vztah ke sdružení Občané za Nemocnici Kyjov nezatěžuje žádná minulost. Přiznám se ale, že před převzetím funkce jsem sledoval jeho web. O lecčems vypovídá i to, že členkou sdružení jsem jmenoval náměstkyni. Mluvil jsem i s jeho místopředsedou a starostou Bzence Pavlem Čejkou. Myslím, že jsme našli společnou řeč. Ovšem na druhou stranu sdružení není tím, kdo bude nemocnici ředitelovat.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Momentálně řešíme internu. Zastavili jsme její zateplování, protože máme peníze na rekonstrukci celého pavilonu. V květnu bychom s ní mohli začít. Pak bude třeba vše skloubit s dokončením zateplení. Vypsali jsme také soutěž na zateplení gynekologie, to zřejmě přijde na řadu v příštím roce. Nejaktuálnějším úspěchem je podle mě schválení nočního provozu pro náš heliport. V tom je kyjovská nemocnice první mezi krajskými zařízeními na jihu Moravy.

Při své praxi jste jistě získal mnoho zajímavých kontaktů. Jak je hodláte využít?

Podařilo se mi zařídit, že se nemocnice přidá k poměrně prestižní studii zaměřené na těžké záněty pobřišnice. Zkouším prověřovat i další nápady či možnosti grantů. Chci se více zaměřit na endoskopii. Určitě podpořím všechny primariáty.

V křesle ředitele jste kvůli podzimním krajským volbám jen do konce roku. Dokážete už teď říct, zda byste chtěl pokračovat i dále?

To může ovlivnit ještě spousta věcí. Ale určitě bych o tom uvažoval. V Kyjově se mi líbí. Je to menší město, ve kterém mají lidé lepší vztahy. A to je mi blízké.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?